Ezek Európa „legokosabb” városai

Ezek Európa „legokosabb” városai

Ezek Európa „legokosabb” városai

big data

4 perc

Cikksorozatunkban bemutatjuk, mely települések tartják fontosnak az innovációt és a fenntartható fejlődést, majd az utolsó részben az öreg kontinens „legokosabb” M2M-fővárosát is megismerheti.

Melyik európai városban zajlanak a legjelentősebb innovációk az infrastruktúra, technológia, vállalkozások területén? Boyd Cohen klímakutató, amerikai egyetemi professzor és munkatársai minden évben elkészítik Európa „legokosabb” városainak tízes listáját.

Ha az okos városokról beszélünk, az európai városok egyértelműen modellként szolgálnak a világ többi része számára. Az európai városok általában sűrűbben lakottak, jobb a tömegközlekedésük, az emberek nagyobb része használja a kerékpárját, nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó megoldások.

Mindezek után pedig talán a legfontosabb: a közvélemény, az állampolgárok nyitottabbak a fenntarthatóbb megoldások és a smart city megvalósítása iránt. Napjaink városközpontjainak XXI. századi megoldásokra van szükségük, hogy lépést tarthassanak az egyre növekvő lakosságszámmal – az életszínvonal folyamatos javítása mellett.

A legutóbbi – idén – publikált rangsor elkészítéséhez a Boyd Cohen által kidolgozott Smart Cities Wheel-t, ("okos városi kereket") használta, amely során az alábbi indikátorokat és alkategóriákat vizsgálta:

  • Okos lakosság: kreativitás, befogadó társadalom, XXI. századi oktatás
  • Okos gazdaság: vállalkozói tevékenység, innováció, termelékenység, helyi és globális összekapcsolódás
  • Okos környezet: zöld épületek, zöld energia, zöld várostervezés
  • Okos kormányzat: átláthatóság, nyilvános adatok, ICT (infokommunikációs szolgáltatások), e-kormányzat
  • Okos életmód: egészséges, biztonságos, boldog
  • Okos mobilitás

Ezek alapján a lista 10. helyén áll: Helsinki

A finn főváros, amely épphogy csak megelőzte Oslót, különösen az okos kormányzás terén ért el kiemelkedő eredményeket. Több mint ezer nyilvános adatbázis létezik és hozzáférhető a lakosok számára. A Forum Virum Smart City Project kifejezett célja adatok szolgáltatása az állampolgárok számára, és ezen keresztül az életszínvonal javítása.

A 9. helyezett: Berlin

A legokosabb európai városok tízes listáján két német város is szerepel.

A német fővárosnak is ambiciózus célkitűzései vannak, amelyek mögött az az újszerű koncepció húzódik meg, hogy a jövő sikeres városai azok a települések, amelyek képesek magukhoz vonzani és megtartani a kreatív embereket. Ők a megújulás és a gazdasági fejlődés mozgató rugói, az innováció, a vállalkozói tevékenység és az élénk kulturális élet pedig mind-mind szükséges eleme ennek.

Berlin vezetése teljes mértékben magáévá tette ezt a szemléletet, amivel lépten-nyomon találkozhatunk a városban barangolva.

A 8. helyen: Hamburg

A második legnagyobb német várost magas életszínvonal jellemzi, és volt már Európa Zöld Fővárosa is 2011-ben. Hamburg az elmúlt években hatalmas átalakuláson ment keresztül. Az elkövetkező éveket pedig a városvezetés és a Cisco együttműködése fogja meghatározni, amelynek célja egy internethez kapcsolt, innovatív technológiákon alapuló okos város kiépítése, és ezen keresztül a lakosok életszínvonalának javítása, a környezetbarát mobilitás és fenntarthatóság megteremtése.

A projektek az intelligens közlekedés, utcai világítás, forgalom-érzékelők és a lakosság számára hozzáférhető távszolgáltatások megteremtésére fókuszálnak.

Boyd Cohen amerikai egyetemi professzor, író, klímakutató, a Coloradói Egyetemen 2001-ben végzett. Tanácsadója volt több ökofejlesztésnek, dolgozott például a vancouveri sportoló falu kialakításán vagy hasonló projekteken Beavertonban, Oregonban és Richmondban. Boyd tanácsot adott Al Gore amerikai alelnöknek a világ szén-dioxid felhasználása kapcsán. Társalapítója több fenntartható vállalkoznak, beleértve két zöld ingatlancéget is. A professzor fenntartható fejlődést oktatott a madridi és a Costa Rica-i egyetemeken és Kanadában is.