Hogyan profitálhatnak a hazai cégek az MI-fejlesztésekből?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan profitálhatnak a hazai cégek az MI-fejlesztésekből?

Hogyan profitálhatnak a hazai cégek az MI-fejlesztésekből?

big data

1 perc

Az innovációs és technológiai miniszter által kezdeményezett Mesterséges Intelligencia Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon.

A hazai MI Koalíció 2018. október 9-én alakult meg. A szervezet működését a Digitális Jólét Program biztosítja. A DJP 2020. szeptember 8-án mutatta be Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját.

Az MI Koalíció felelős az ország mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseiért immár kilenc hónapja. Az eddig elért eredmények a legtöbb iparágban tetten érhetők, egyedül az egészségügyben tapasztalható némi késedelem a megvalósításban a pandémia hátráltató hatása miatt – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MI kiállítás megnyitóján, ahol az eddigi eredményeket is összegezte.

Az MI Koalíció szakmai vezetője szerint a hétköznapi emberek számára is hozzáférhetővé kell tenni a mesterséges intelligenciát. Ehhez nem a technológiai hátteret kell közérthetővé tenni, hanem a felhasználás módját.

A gépi intelligencia rohamléptékben alakítja át a mindennapokat és a vállalatok életét, az adatgazdaság növekvő jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A tavaly szeptemberben bejelentett MI Stratégia célja, hogy szabályozói és piaci fronton is fejlődést ösztönözzön.

De hol tartanak vajon a hazai fejlesztések, és mi kell ahhoz, hogy Magyarország a nemzetközi színtéren is helytálljon? Ezen kérdések megválaszolása céljából szervezett szakmai kiállítást a Digitális Jólét Program közreműködésével a hazai MI ökoszisztéma javát tömörítő MI Koalíció és az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A standokon a szakma kiemelkedő magyarországi képviselői mutatták be alkalmazásaikat, míg a konferencián előadások nyújtottak áttekintést arról, hogy hol is tartanak a kapcsolódó fejlesztések. A részletekről itt hallgatja meg a Trend FM interjúját Boa Lászlóval, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetőjével.