Ipari digitalizációval a globális felmelegedés ellen

Kapcsolódó cikkek

Ipari digitalizációval a globális felmelegedés ellen

Hogyan segítenek az adatok a globális felmelegedés elleni harcban?

big data

2 perc

Az ipar digitalizálása hatalmas lehetőséget teremt az energiarendszerek átalakításának felgyorsítására, az éghajlat stabilizálására és a gazdaságok új körülményekhez való alkalmazkodására.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) megfigyelései a szén-dioxid-koncentráció korábban sohasem tapasztalt mértékű növekedését mutatták a Föld légkörében. A koncentráció elérte a 403,3 ppm értéket, ami az iparosodás előtt szinthez képest 145%-os növekedést jelent. Hasonlóan magas szén-dioxid-koncentráció 3-5 millió évvel korábban volt jellemző a Földre, de akkor a bolygónkon a hőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal, míg a tengerek szintje 10-20 méterrel volt magasabb, mint napjainkban.

A politikai döntéshozók által kitűzött, hosszú távú célok olyan energiaintenzív épületekkel és iparágakkal számolnak, amelyek segítségével 2050-re a kibocsátások 80-90%-kal csökkenthetők. Ez a célkitűzés azonban csak akkor teljesíthető, ha idejében cselekszünk: minél többet késlekedünk, annál drasztikusabb és költségesebb megoldásokra lehet majd szükség.   

Az energetikán van a sor

„A Microsoft korábbi alkalmazottjaként azért léptem be az ABB-hez, mert véleményem szerint az adatvezérelt innováció következő szakasza az energetikában megy majd végbe. Az energiafogyasztás, valamint az ipari üzemek termelése terén az egyetlen előrelépést az intelligens megoldások alkalmazása kínálja. Ebben az átállásban a közüzemi szolgáltatók természetesen jelentős szerepet játszanak majd, de a gyárak és az üzleti épületek is kellő indítékkal, egyben megfelelő eszközökkel rendelkeznek ahhoz, hogy olyan dolgokat valósítsanak meg, amilyenekre a többi érdekelt fél nem képes” – emelte ki Andrea Temporiti, az ABB digitalizálási vezetője.

Az energia digitalizálásához szükséges technológia és IT-infrastruktúra már rendelkezésre áll, és online elérhető. Például a svéd-svájci energiaipari konszern már több mint egy éve piacra dobta az ABB AbilityTM-t, a cég digitális megoldásokat átfogó portfólióját, illetve már több mint öt éve forgalomba hozták az első okosmegszakítójukat, az EMAX 2-t.

„Napjainkban jelentős változás tapasztalható az iparban uralkodó gondolkodásmód terén is. Hiszem, hogy úgy tekinthetünk majd vissza 2018-ra, hogy ebben az évben a digitalizálás meghatározó, vezető erővé vált a gyárakban” – tette hozzá a szakértő.

Az „adatvezérelt” kifejezés korábban a vállalati vezetés döntéshozatalát segítő táblázatkezelő programokra utalt. A digitalizálás e téren is jelentős fejlődést hozott: az adatok gyűjtése, naplózása és elemzése automatizált, aminek köszönhetően a vezetésnek egyre több ideje marad, hogy a végrehajtásra összpontosítson. „A józan ész azt követeli, hogy hasonló stratégiát alkalmazzunk az energiagazdálkodás területén is, mivel a legtöbb ágazatban az energiaköltségek gyakran az összköltség 3-6%-át is elérik” – emelte ki Andrea Temporiti.

A cikk következő részét itt olvashatja el.