Kitörési lehetőséget jelent a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

Kitörési lehetőséget jelent a mesterséges intelligencia

Kitörési lehetőséget jelent a mesterséges intelligencia

big data

2 perc

A MI Stratégia egyik kiemelt célja, hogy a hazai kkv-k termelékenysége 2030-ig 26%-kal nőjön a legújabb technológiáknak köszönhetően.

Az alkalmazások használatának széles körű ösztönzése érdekében megalakul az MI Innovációs Központ. Az intézmény fő feladata a technológiai, képzési, kutatási és infrastrukturális piacterek kiépítésében való segítségnyújtás lesz, a Nemzeti MI Lab pedig a kutatói munkában kap szerepet – írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az innovációs központ célja, hogy megismertesse a kkv-kat a különböző technológiákkal, illetve segítse a megfelelő beszállítók beazonosítását. Ennek érdekében konzultációs célból trénereket is biztosítanak az érdeklődők számára.

Emellett elengedhetetlen az új megoldásokhoz szükséges források biztosítása, amit egy vállalati kísérletezési támogatási alap segíthet, hogy a kkv-knak lehetőségük legyen az új típusú hatékonyságnövelő lehetőségek kockázatmentes tesztelésére.

Amennyiben egy cégnél speciális, kutatói munka bevonását feltételező MI technológiai igény merül fel, a SZTAKI vezetésével felálló Nemzeti MI Lab-hez lehet majd fordulni. A szervezet feladata a vonatkozó alapkutatások folytatása mellett az alkalmazott kutatások bővítése lesz, így a kutatói szféra sokkal inkább a piaci elvárásokhoz igazodhat – tette hozzá az ITM.

Az MI Lab üzleti programok és befektetési alapok fejlesztésével, valamint startup-inkubációval támogatja a potenciálisan versenyképes vállalatok létrejöttét. A szervezet fókuszában a gépi érzékelés, a gépi tanuláson alapuló intelligens gyártás, a nyelvtechnológia, valamint a megbízható MI- és anonimizációs technológiák fejlesztése áll.

Az intézményre nemzetközi viszonylatban is fontos szerep hárul azzal, hogy határokon átnyúló projektekben való együttműködéseket valósítson meg, valamint nemzetközi, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontokat vonzzon Magyarországra.

A minisztérium hozzátette: a stratégia célkitűzései, a komplex, több ágazatot átfogó, az állampolgárokra is közvetlen hatással bíró – ún. transzformatív programok – is növelik a digitálisan fejlett vagy fejlődni kívánó vállalkozások körét, és támogatják a már bevont cégeket az új megoldások bevezetésében és alkalmazásában.