Lehet-e feltaláló a mesterséges intelligencia?

Kapcsolódó cikkek

Lehet-e feltaláló a mesterséges intelligencia?

Lehet-e feltaláló a mesterséges intelligencia?

big data

1 perc

A Dabus nevű algoritmus egy ételtároló dobozt és egy speciális lámpát tervezett meg, de kérdés, hogy vajon kaphat-e szabadalmat egy gép?

A Financial Times alapján a Dezeen számolt be róla, hogy a világon először nyújtottak be szabadalmi kérelmet a Surrey Egyetemről egy mesterséges intelligencia nevében. Mindez azért is rendkívül érdekes lépés, mert ha a szabadalmi hivatalok bejegyzik a beadott dokumentumokat, azzal lényegében alkotóként ismerik el a gépet – írta a hvg.hu.

A bejegyzési kérelmet az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban és az Egyesült Államok szabadalmi hivatalában is benyújtották. A Dabus programot Stephen Thaler fejlesztett ki. A mesterséges intelligencia egy új, műanyag ételtárolót, valamint egy speciális lámpát tervezett meg. Előbbi különlegessége, hogy képes megváltoztatni az alakját, míg utóbbi vészhelyzetben képes felhívni egy problémára a figyelmet.

Az egyetemi kutatók a szabadalmat azért nyújtották be, hogy végre tisztába lehessen tenni a gépi intelligenciára és a szabadalmakra vonatkozó törvényi szabályozást. A sokakat foglalkoztató kulcskérdés, hogy ki is az igazi alkotó: Dabus vagy a programot létrehozó Stephen Thaler?