Magyar adattudósok is beszálltak a járvány elleni küzdelembe

Kapcsolódó cikkek

Magyar adattudósok is beszálltak a járvány elleni küzdelembe

Magyar adattudósok is beszálltak a járvány elleni küzdelembe

big data

2 perc

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezeléssel foglalkozó kaliforniai Snowflake egy olyan integrált információs rendszert hozott létre, amely a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon.

Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz komoly segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

A rendszer alapját a Snowflake felhőalapú adatplatformja, a Data Exchange képezi, amelyet nagy mennyiségű adatok megosztására és biztonságos cseréjére fejlesztettek ki. A platform lehetővé teszi a több forrásból származó információk összegyűjtését, azok egységes, komplex adathalmazzá alakítását, amelyet a felhasználók valós időben érhetnek el.

Az integrált információs rendszert eddig csaknem 200 nemzetközi nagyvállalat és szervezet vette vagy veszi igénybe. A felhasználók között olyan nevek szerepelnek, mint az UNICEF, az 1948-ban alapított Kaiser Family Alapítvány vagy a CNBC.

A magyar big data cég koronavírus (COVID-19) adathalmaza a világ közegészségügyi hatóságai által közzétett epidemiológiai adatokra épül, így részét képezik a fertőzések, a megbetegedések, a kórházban kezeltek, a halálesetek, a gyógyultak és az elvégzett vizsgálatok adatai is.

Komplexitását az adja, hogy a cég szakemberei ezt olyan releváns információkkal egészítik ki, mint például a megbetegedések földrajzi elhelyezkedése, a laborvizsgálatok részletes eredményei, az adott terület egészségügyi infrastruktúrája, demográfiai adatai (átlagéletkor, nemek aránya, népsűrűség) vagy a bevezetett járványügyi intézkedések. A felhasználók tisztított, elemzésre kész formátumban férhetnek hozzá az adatokhoz, amelyeket könnyen és gyorsan integrálhatnak saját adatbázisaikhoz.

A Starschema adathalmazának alkalmazására számos lehetőség kínálkozik. Egyrészt alapul szolgálhat olyan átfogó (filogenetikai) vizsgálatok lefolytatására, amelyekkel megállapítható, hogy az eddig azonosított koronavírustörzsek közül melyik jelent nagyobb egészségügyi kockázatot. Másrészt – az adott ország vagy régió adataira támaszkodva – segítséget nyújthat a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések meghozatalához.

Harmadrészt a nemzetközi nagyvállalatok az adatok elemzésével olyan információkhoz juthatnak, amelyekkel felmérhetik ellátási vagy beszállítói láncuk sebezhető pontjait, optimalizálhatják termelési tevékenységüket és üzleti vészforgatókönyvet dolgozhatnak ki.