Meccslabda: big data a teniszpályán

Kapcsolódó cikkek

Meccslabda: big data a teniszpályán

Meccslabda: big data a teniszpályán

big data

2 perc

Craig O'Shannessy, az ATP Tour hivatalos stratégiai elemzője és a minden idők egyik legnagyszerűbb teniszjátékosa, Novak Djokovic állítása szerint az információk „okos” felhasználása az edzésekre és a meccsek végkimenetére is hatással lehet.

O'Shannessy a ZDNet-nek úgy nyilatkozott, hogy többféle eszközt is használ az „adatvezérelt” előnyök eléréséhez. Ezek közé tartozik például az Infosys teniszplatform, amelyet az idei ATP Tour férfi tenisztorna során használtak először.

A platform részét képező portálon az edzők és a játékosok fejlett elemzéseket és meccsvideókat érhetnek el.

A fejlesztés a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) és gépi tanulás (machine learning, ML) segítségével kapcsolja össze az adatokat a játék kimenetelére hatással lévő felvételekkel. 

A több mint 1000 kombináció és 100 filter révén analizálható a teljesítmény, valamint kielemezhetők az ellenfelek potenciális erősségei és gyengeségei.

O'Shannessy szerint az egyedi felvételeknek köszönhetően akár 20 perc is elég minderre. Mivel a játékosok azonnal visszanézhetik saját magukat, így könnyedén láthatják, mikor voltak a legjobbak. A stratégiai elemző emellett a Tennis Analytics adatbiztonsági szakembereinek eszközeit is igénybe veszi, amelyekkel meccs- és műszaki elemzési szolgáltatások érhetők el.

„A játék mozzanatainak kronológiai sorrendben történő visszanézése nem megoldás. A big data segítségével viszont leegyszerűsíthető a folyamat, kiszűrhetők a felesleges részek, így a játékos teljesítménye akár jelentős mértékben is javulhat" – hívja fel a figyelmet O'Shannessy.

Más szakértők is úgy vélik, hogy a modern technológiának nagy hasznát lehet venni a tenisz területén. Bár Chris Brauer, a londoni egyetemi Goldsmiths Menedzsmenttudományi Intézet innovációs igazgatója kutatásainak egyik általános témája a konszenzus hiánya a változásokkal kapcsolatban, mégis azon a véleményen van, hogy sokan nyitottak az innovációra.

„Az adatközpontú megközelítés és a kizárólag az intuíción vagy a tapasztalatokon alapuló megközelítés közötti különbség az, hogy előbbi lehetővé teszi, hogy az edzők és a játékosok valóban betekintést nyerhessenek abba, ami a pályán történik” – hangsúlyozza.

Ali Nili ATP teniszbíró szerint pedig ez a sportág amúgy „technológiai úttörőnek” számít. Elég csak arra gondolni, hogy itt elsők között vezették be az élő, online pontozást.

A londoni ATP Tour Finals rendezvény szakértői szerint várhatóan a csatlakoztatottság lesz a következő lépés – legyen szó különféle szenzorokról a teniszlabdák vagy akár a játékosok esetén. Ezek még több adatot szolgáltathatnak a játékosoknak, az edzőknek és más, potenciálisan érdekelt feleknek – beleértve a műsorszolgáltatókat és a nézőket is.

Forrás: