Mesterséges intelligencia: mi várható 2022-ben?

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Mesterséges intelligencia: mi várható 2022-ben?

Mesterséges intelligencia: mi várható 2022-ben?

big data

3 perc

Az MI jövőre is folytatja hódító útját.

Elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség által valaha kifejlesztett legtranszformatívabb technológiává válhat. Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója úgy véli, komoly esély van rá, hogy az MI még a tűznél vagy az elektromos áramnál is nagyobb hatással legyen a fejlődésre.

Habár ez az állítás elsőre kissé merésznek tűnhet, ha azt vesszük alapul, hogy az MI-t ma már az éghajlatváltozás kezelésétől kezdve az űrkutatáson át a rák elleni harcig számos területen használják, akkor látszik, mekkora potenciál is rejlik benne.

Ugyanakkor jelenleg nem egyszerű elképzelni, hogy a gépi döntéshozatal sokkal gyorsabb és pontosabb lehet az emberinél. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy 2022-ben az áttörések és az új fejlesztések még tovább is feszegetik a kapcsolódó lehetőségek határait.

A Forbes újságírója hét pontból álló listát állított össze a kulcsfontosságú területekből. Lássuk, melyek ezek.

1. „Kisegítő” munkatárs

Sokan tartanak attól, hogy a robotok bizonyos területekről akár teljesen ki is szoríthatják az emberi munkaerőt. Azonban egyre inkább egyértelművé válik, hogy erről szó sincs.

A gépek ugyanis – intelligens és kognitív funkcióik révén – a humán erőforrás egyfajta kiegészítőiként szolgálnak majd. Sok területen – például a marketing esetén – már ma is jellemző, hogy az elérendő célcsoport meghatározása „okos” eszközök segítségével történik.

De mesterséges intelligenciát vesznek igénybe például a prediktív karbantartáshoz is. Így már előre meghatározható, mikor van szükség a gépek szervizelésére, javítására.

A folyamatosan növekvő adatmennyiség kezelésében is sokat segít az MI, legyen szó például a jogi vagy más hasonló területről. Jövőre így várhatóan egyre többekben tudatosul majd, hogy a különféle intelligens eszközök és szolgáltatások akár észrevétlenül mindennapi munkájuk részévé váltak.

2. Algoritmikus nyelvtanulás

A nyelvi modellezés lehetővé teszi a gépek számára, hogy megérthessék az adott speciális nyelvet, és annak használatával kommunikálhassanak az emberekkel. De akár természetes emberi nyelveket is képesek átvenni, és olyan számítógépes kódokká alakítani, amelyek különféle programokat és alkalmazásokat futtathatnak. 

A jelenlegi legfejlettebb (és legnagyobb) nyelvi modell az OpenAI GPT-3. Ez körülbelül 175 billió „paraméterből” – változókból és adatpontokból – áll. Az OpenAI dolgozik ennek továbbfejlesztésén.

Egyes – meg nem erősített – becslések szerint a negyedik verzió elődjéhez képest 500-szor nagyobb lesz, és még jobb számítógépes kódokat tud majd generálni.

3. Kiberbiztonság

Idén a Világgazdasági Fórum megállapította, hogy a számítógépes bűnözés potenciálisan jelentősebb veszélyt jelent a társadalomra, mint a terrorizmus. 

A gépek fejlődése és elterjedése ebből a szempontól egyre nagyobb gondot jelent, mivel minden egyes hálózathoz csatlakoztatott eszköz a hackerek lehetséges célpontját képezi.

Ráadásul ahogy a kapcsolódó hálózat egyre komplexebbé válik, úgy lesz egyre nehezebb azonosítani a meghibásodási pontokat.

A hálózati forgalom elemzése és a rossz szándékra utaló minták felismerésének megtanulása révén azonban a mesterséges intelligencia ezen a területen is jól hasznosítható.

Az intelligens algoritmusok tehát várhatóan egyre jelentősebb szerepet játszanak abban, hogy megóvják az emberiséget a 21. századi bűnözéstől.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: