Mit hoz a jövő a Big Data számára?

Mit hoz a jövő a Big Data számára?

Mit hoz a jövő a Big Data számára?

big data

2 perc

A nagy mennyiségben gyűjtött és elemzett adatok rengeteg területen segíthetnek, de a nem megfelelő kezelésük számtalan problémát is előidézhet. Íme, hogy mi várható az iparágban 2030-ra a Világgazdasági Fórum szerint.

Már korábban is többször írtunk a Big Data nem megfelelő használata miatti kockázatokról. A Világgazdasági Fórum Globális Jövő Tanácsa ez ügyben ütemtervet dolgozott ki az elkövetkezendő évekre, melyben lefektettek néhány alapvető irányelvet is. Ezek segíthetnek a helyes adatkezelési stratégiák elterjedésében. A szakértők abban bíznak, hogy ezeket majd a kormányok és a vállalkozások is beépítik saját jövőbeli terveik közé.

A magánélet védelmével és a digitális szakadékkal kapcsolatos problémák a megfelelő intézkedések figyelmen kívül hagyásával ugyanis egyre csak súlyosbodhatnak, márpedig a személyes adatok védelmére sokkal jobban oda kell figyelni. Nem beszélve arról, hogy a felhasználóknak is időre van szükségük ahhoz, hogy az új szabályozásokat elfogadják.

Hol leszünk 2030-ra?

Ne legyen Big Brother a Big Datából!

Az elemzés szerint várhatóan teljesen más lesz majd a mindennapi életünk, a munka és a tanulás, az oktatás is sokat változik addigra. Sokkal nagyobb értéke lesz a személyes élményeknek, az emberek jobban megbecsülik majd a „valódi” élményeket.

A digitális hozzáférés természetes része lesz az életnek, emiatt kevésbé lesz releváns, hiszen ez is csak egy lesz a sok „termék” közül. Mindennek köszönhetően teljesen átalakulhat például a közvéleménykutatások módszertana. A közelmúltban többször előfordult, hogy a társadalomkutatók nagyot tévedtek: az online böngészés során összegyűjtött adatok alapján valószínűsíthetően sokkal pontosabban meg lehet majd mondani egyebek közt azt is, hogy ki hogyan fog szavazni.

Mindeközben az elérhető információk valós idejűek és az adott felhasználó számára a lehető legrelevánsabbak lesznek. Példának okáért egy reggeli tárgyalás után a számítógép pontosan tudja majd, mire van szüksége a használójának, aki amint visszaér az asztalához, már a megfelelő dokumentumokat láthatja a monitoron.

A digitális egészségügy már eddig is sokat fejlődött, de addigra még hatékonyabb és pontosabb lehet a diagnózis felállítása és a kapcsolódó kezelés meghatározása.

Mi a helyzet az adatvédelemmel?

A felhasználók manapság nem igazán ügyelnek személyes adataik védelmére, gyakorlatilag minden felhasználói feltételt elolvasás nélkül elfogadnak.

Súlyos bírságot fizet a kémkedő tévé gyártójaMindenki szeretné, ha a cégek bizonyos határokat nem lépnének át, de ugyanakkor a többség nem is tudja, hogy hol vannak meghúzva a határok.

Egyes elképzelések szerint érdemes lenne egységes pontokba szedett, általános etikai kódexet, leírást kialakítani, amivel tudatosítják a felhasználókban, hogy az internet egy nyilvános hálózat, bárki bármit láthat és megtalálhat rajta. Hiába van valakinek saját hozzáférése, felhasználói fiókja, attól még az bizonyos szempontból nem csak az övé – hangsúlyozták a szakértők.

Forrás: Eyewitness News