Nem túl népszerű a HR-es robot

Kapcsolódó cikkek

Nem túl népszerű a HR-es robot

Nem túl népszerű a HR-es robot

big data

1 perc

Meglepően magas a mesterséges intelligencia (MI) elutasítottsága a toborzás és az új munkatársak kiválasztása során az amerikaiak körében.

A témáról a tehetséggondozással és outsourcinggal foglalkozó Yoh készített felmérést. A megkérdezett amerikaiak 69 százaléka szerint az MI-nek egyelőre nem kellene szerepet játszania a toborzási és kiválasztási folyamatok bizonyos elemeinél. A robotizált programok elutasítása magasabb a munkahellyel rendelkezők körében, majdnem háromnegyedük vetné el ezt a technológiát a pozíciók betöltése során. Ezzel szemben az éppen állást keresők „mindössze” 61 százaléka vélekedett így – összegezte az IT Business.

„Annak ellenére, hogy az amerikaiak többsége szkeptikus, az MI technológia már évek óta segíti a vállalkozásokat abban, hogy jobb és több információra alapozott döntéseket hozzanak a pozíciók betöltése során, ami mind a cégeknek, mind a jelölteknek előnyös. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia csak kiegészíti és erősíti, de nem helyettesíti a hagyományos toborzási módszereket”– fogalmazott a Yoh elnöke.

„A valódi algoritmusalapú megoldás a toborzásban már jelen van, azonban a kiválasztásban egészen más a helyzet. A digitalizáció ugyan itt is megjelent, de még nem tartunk ott, hogy az MI-t használjuk, pontosan azért, mert annál a technológiánál van egy rész, ahol nem értjük az algoritmus működését. A kiválasztásnál ezt nem engedhetjük meg, ott nem lehet semmilyen bizonytalanság, csak olyan algoritmussal dolgozhatunk, amelynek pontosan ismerjük a működését” – mondta Laczai Róbert, az At Work alapító-tulajdonosa.