Óvatosan kóstolgatják a cégek a blockchain technológiát

Kapcsolódó cikkek

Óvatosan kóstolgatják a cégek a blockchain technológiát

Óvatosan kóstolgatják a cégek a blockchain technológiát

big data

2 perc

Éles projekt egyelőre csak töredéküknél fut.

A PwC globális felmérésében a megkérdezett cégvezetők 84%-a számolt be folyamatban lévő kezdeményezésről. A válaszadók ugyanakkor az aggodalmaiknak is hangot adtak: a vezetők szerint a szabályozási bizonytalanság és a bizalom hiánya a blokklánc üzleti elterjedésének legnagyobb akadálya.

A technológiában hatalmas potenciál rejlik azáltal, hogy egyéni felhasználók az interneten keresztül bármilyen értéket átruházhatnak egymásra vagy bármilyen dokumentumot, szerződést létrehozhatnak egymás között harmadik fél közreműködése nélkül. A kutatás szerint az innovációban rejlő lehetőségekről semmi esetre sem szeretnének lemaradni az első számú vezetők.

Jelenleg az Egyesült Államok (29%), Kína (18%) és Ausztrália (7%) számít a blokklánc fejlesztések élharcosának, ám a válaszadók úgy vélik, hogy három-öt éven belül Kína megelőzi az Egyesült Államokat (30%).

A cégvezetők negyede számolt be folyamatban lévő kísérleti (10%) vagy már éles (15%) projektről. Egyharmaduk (32%) rendelkezik fejlesztés alatt álló projektekkel, és egyötödük (20%) tart a kutatási szakaszban.

Borítékolható a pénzügyi szolgáltatások erőfölénye

A megkérdezettek 46%-a szerint jelenleg a pénzügyi szolgáltatási szektor számít a blockchain szempontjából a vezető iparágnak, míg 41%-uk szerint ez a közeljövőben (3-5 év) is így lesz. A válaszadók szerint a három-öt éven belül növekvő potenciállal rendelkező ágazatok közé tartoznak az energia- és közműszektor (14%), az egészségügy (14%), valamint a gyáripar (12%).

„A cégvezetők szerint senki sem akar hátrányba kerülni a blockchaint illetően, még akkor sem, ha a fejlesztésnek ebben a korai szakaszában továbbra is fennállnak a bizalomhiánnyal és a szabályozással kapcsolatos aggályok” – mondta Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási területért felelős cégtársa.

„Egy jól megtervezett blockchain nemcsak a közvetítőket váltja ki, hanem csökkenti a költségeket, és növeli az üzleti folyamatok sebességet, hatókörét, átláthatóságát és nyomon követhetőségét. Az üzleti megtérülés vonzó lehet, ha a szervezetek megértik, mi a technológia felhasználásának végső célja, és ezt összeegyeztetik a tervezésükkel. Magyarországon a blokklánc felhasználása egyelőre csak pénzügyi területen, azon belül is az új innovatív startupok körében indult el, azonban a nagyvállalati, állami felhasználás, illetve más iparágakra való kiterjesztése még várat magára” – részletezte a szakember.