Ráfizethetnek, akik mellőzik a mesterséges intelligenciát

Kapcsolódó cikkek

Ráfizethetnek, akik mellőzik a mesterséges intelligenciát

Ráfizethetnek, akik mellőzik a mesterséges intelligenciát

big data

2 perc

A HR-vezetők és munkavállalók szerint a cégek nem fektetnek kellő energiát a munkaerő AI-alapú képzésére – annak ellenére, hogy ismerik annak egyértelmű üzleti előnyeit. A nemzetközi felmérésben megkérdezettek több olyan tényezőt is kiemeltek, ami gátat szab az Artificial Intelligence bevezetésének a vállalatuknál.

A HR-vezetők 90%-a aggódik, hogy nem lesz képes a feladatköréhez tartozó AI technológiák gyors bevezetésével lépést tartani, illetve jelenleg sem tudja megfelelően kezelni a vállalaton belüli AI készségek egyre növekvő hiányát. Miközben a munkavállalók fele (51%) aggódik a technológia gyors adaptálása miatt, és 71%-uk gondolja, hogy a kapcsolódó tudás fontos szerephez jut majd a következő 3 évben.

  • A HR-vezetők 72%-a szerint vállalataiknál nincs napirenden a mesterséges intelligenciáról szóló tréningprogram.
  • A szakképzettségbeli hiányosságokon felül a válaszadók 74%-a a költségeket, 69%-a a technológiai hibákat, 56% pedig a biztonsági kockázatokat jelölte meg az AI bevezetésének további akadályaiként.

A késlekedés is veszélyezteti a munkahelyeket

Az Oracle és a Future Workplace felmérése éppen az ellenkezőjét igazolta annak a nézetnek, miszerint az emberek tartanak az Artificial Intelligence munkahelyi bevezetésétől. A kutatásban részt vevő HR-esek 79%-a és a munkavállalók 60%-a állította, hogy ha a cégüknél nem adaptálnának AI technológiát, az negatív hatással lenne a saját és kollégáik karrierjére, valamint a vállalat egészére nézve is.

A fejlesztések elmaradásának legvalószínűbb következményeként a termelékenység csökkenését, a tudás elavulását és a munkahelyek megszűnését jelölték meg.

„A kutatási eredmények jól mutatják, hogy az emberek egyáltalán nem félnek a mesterséges intelligencia használatától, a robotokkal való interakcióktól vagy a munkájuk elvesztésétől az AI miatt, és szívesen alkalmazzák a legújabb innovációkat” – mondta Fehér Csaba, az Oracle EMEA HCM portfólió igazgatója.

„Ahhoz, hogy a munkavállalók minél hamarabb elsajátítsák a munkájukhoz kapcsolódó AI-készségeket, a vállalatoknak szorosan együtt kell működniük a HR-osztályokkal, hogy át tudják hidalni a tudásbeli hiányosságokat, és olyan IT-stratégiát dolgozzanak ki, amellyel egyszerű és hatásos AI innovációkkal bővíthetik meglévő üzleti folyamataikat” – tette hozzá.

A kutatás keretében 1320 főt kérdeztek meg. A felméréshez különböző iparágak és különféle méretű vállalatok munkavállalói közül válogattak. A résztvevők mindegyikének kettős jóváhagyási folyamaton kellett átesniük, és átlagosan 300 adatpontból álló profilozáson mentek keresztül a kérdőívek kitöltése előtt.