Rákattantak az MI-startupokra a techóriások

Kapcsolódó cikkek

Rákattantak az MI-startupokra a techóriások

Rákattantak a mesterséges intelligenciában utazó startupokra a techóriások

big data

1 perc

Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a nagyvállalatok érdeklődése az MI-fejlesztéseket végző kisebb cégek iránt.

Ahogy számtalan és egyre csak bővülő példa mutatja, a kereskedelemtől a pénzügyi szektoron át az agráriumig bezárólag mindenhol igyekeznek munkára fogni a felokosított algoritmusokat. A házon belüli kísérletezés mellett nagy divat lett az ígéretes startupok bekebelezése. Ezt az utat láthatóan egyre inkább követik a világ legnagyobb informatikai mamutjai – emelti ki a Bitport.

A CB Insights tavalyi összesítése alapján 2010-től 2019 augusztusáig az Apple vásárolta fel a legtöbb MI-vel foglalkozó startupot. A cupertinói cég 20 ilyen akvizíciót jegyez. A második Google 14, míg a harmadik Microsoft 10 szektorban érdekelt vállalkozást vásárolt fel az elmúlt szűk egy évtizedben.

Az RS Components februárban megjelent kutatása is nagyjából megerősítette ezeket a trendeket. A frissebb elemzés 2009-től listázta a tranzakciókat. 

Ebben az összesítésben a Google végzett az élen 30 akvizícióval, az Apple-nél 18-at számoltak össze, míg a harmadik helyre a Microsoft mellé a Facebook is felfért 12-12 ügylettel. Az eltéréseket az magyarázhatja, hogy nem mindig teljesen egyértelmű a cégek mesterséges intelligencia (MI vagy angolul AI) fókusza.

A techóriások mellett a kisebb piaci szereplők is megjelenhetnek felvásárlóként. A CB Insights szerint 2010-től tavaly nyár végéig 635 akvizíció történt a szegmensben. A gyorsuló tendenciát mutatja, hogy 2013 és 2018 között például meghatszorozódott az éves szám.