Munka vs. szabadidő: ezeket az IT-cégeket érdemes megcélozni

Kapcsolódó cikkek

Munka vs. szabadidő: ezeket az IT-cégeket érdemes megcélozni

Szülinapra szabadnap, céges nevezés a Vueltára? Ezeket az IT-cégeket érdemes megcélozni!

big data

3 perc

Az IT-piacon akad olyan vállalat, amelyik a megszokott juttatások mellett nevezési lapot biztosít nekünk a Vivicittára vagy a Spar Maratonra. Egy kiadós ebéd az iroda előtti foodtruckból vagy egy-két tüzes ital a Szatyor bárban? Vannak cégek, amelyek erre is gondolnak, és a juniorok mentorálásán túl még a gyermekünk nyári táborozásába is beszállnak. Vadászatra fel!

A fiatal munkavállalók és azok az egyetemisták, akik most ugranak fejest a munkaerőpiacba, egészen más igényeket táplálnak leendő munkaadójuk felé, mint amit a HR-osztályok 5-10 évvel ezelőtt gondoltak. Ma már kevés olyan vállalat képes vonzó ajánlatot tenni, amely elhanyagolja a zöld szempontokat, tiltja a távmunkát, vagy nem gondoskodik arról, hogy alkalmazottja megnyugtató, inspiráló környezetben, a lehető legboldogabban végezze a munkáját, és napról napra érezze, hogy a munkáltató törődik vele.

Az IT-szektor egyik meghatározó szereplője, a Kontron Hungary Kft. folyamatosan bővíti kínálatát, amelyek alapján az Y és Z generáció tagjai eldöntik, hol szeretnének dolgozni. Az IT-szektor többi tagja is jól teszi, ha követi példájukat! Íme, néhány érv amellett, ha valaki friss diplomásként IT-területen tervez elhelyezkedni!

A karrier későbbi szakaszára óriási versenyelőnyt biztosít, ha az ember fiatalon személyre szabott junior képzést kap, sőt külön mentor foglalkozik vele. Ez a szakmai védőernyő új távlatokat nyit a fejlődésben. Ahogy az is, ha a vállalat gazdasági igazgatójától kapunk naprakész tanácsokat, ötleteket pénzügyi témában rendszeres kávézások alkalmával, vagy a társaság vezetői egy vacsora mellett tartanak nekünk kötetlen vezetőfejlesztői előadást. Nem sok cég kezeli kiemelten ezeket a lehetőségeket, a Kontron ilyen.

Ki ne tudná ebben a közegben, hogy a monitor előtti görnyedést hosszú távon csak az fogja bírni, aki odafigyel a rendszeres mozgásra? Arra már kevesebb munkáltató fordít figyelmet, hogy ingyenes nevezést biztosítson a legnagyobb hazai tömegsport rendezvényekre, a Vivicittára vagy a Spar Maratonra. A Kontronnál nem csak ezek a mozgási lehetőségek jönnek szóba: a dolgozók plusz szabadnapot kapnak a cég által szervezett síelésre, bárki csatlakozhat a trekking túrázók közösségéhez, a céges focisták, crossfitesek csapatához, Mikulás-napon pedig az egész család korcsolyázhat egy kiadósat a Budapest Parkban.

Szabadnap nemcsak a sítábor idejére jár, hanem akkor is, ha hétköznapra esik a születésnap, hiszen ez a nap a pihenésről, az ünneplésről szól, nem a munkáról.

Az otthoni munkavégzés lehetősége, a céges laptop, mobiltelefon és BKV-bérlet biztosítása, továbbá a rugalmas béren kívüli juttatások rendszere sok munkahelyen az „alapcsomag" része – nincs ez másképp a Kontronnál sem. Ám ha az ember szabadnapot kap arra, hogy a PET-kupához kapcsolódó hulladékgyűjtő akció keretében megtisztítsa a szeméttől a Tisza-tavat, esetleg a Trashtag alkalmával a Gellért-hegyet, úgy érezheti, hogy végre nem csak szavakkal, petíciókkal tett a környezetéért.

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, bizony nagyon jól esik, ha a vállalat, ahol dolgozunk, az éves csapatépítő rendezvényen túl meghív bennünket egy-két italra vagy egy finom vacsorára egy laza és menő helyre, például az Esetleg Bistróba vagy a Szatyor bárba. Ne tagadjuk, időnként az iroda elé kitelepült foodtruckból is jól esik a hamburger és a colesaw – a cég kontójára.

A gyermekesek pontosan tudják, mi az első, így, ha a munkáltató rajzversenyt szervez, a költségek 50 százalékáig beszáll a nyári táborozásba, és felajánlja, hogy a segítségével fogadjunk örökbe egy tündéri teremtményt a budapesti állatkertből, ne habozzunk! Ha pedig saját állatunk van, az állatbarát irodában lehetőségünk van munka közben is közelünkben tudni kedvencünket.

Ha teheti, sok társaság áldoz nemes célokra, ám azt már kevesebben teszik lehetővé, amit a Kontron: a jótékonyságra fordított összeg kedvezményezettjéről a munkavállalók és ügyfelek közösen döntenek egy szavazáson. Ezáltal a kollégák szinte magunkénak érezhetik a Csodalámpa Alapítványnak, a Máltai Szeretetszolgálatnak, a Gyermekmentő Szolgálatnak vagy más általuk választott szervezetnek eljuttatott támogatást.

Az emberközpontúság, a kreatív, mégis laza közösség, a magas szakmai minőség menő. Azokat az IT-cégeket keressük, amelyeknél nem csak ígéret az ilyen típusú környezet.