Szuperszámítógépek: az Egyesült Államok lenyomta Kínát

Kapcsolódó cikkek

Szuperszámítógépek: az Egyesült Államok lenyomta Kínát

Szuperszámítógépek: az Egyesült Államok lenyomta Kínát

big data

2 perc

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium nyár elején fellebbentette a fátylat a világ jelenleg legerősebb szuperszámítógépéről, amit Summit-nak neveztek el.

Beszédes a név, hiszen csúcstalálkozót jelent. Ha teljes kapacitással üzemel a szuperszámítógép, akkor 200 petaflop teljesítménnyel fut. Ez egészen pontosan 200 billiárd művelet „csúcstalálkozóját” jelenti másodpercenként.

FLOPS-tól az IPS-ig

A számítástechnikában használt FLOPS (vagy flops, esetleg flop/s) a FLoating point Operations Per Second rövidítése, ami másodpercenkénti lebegőpontos műveleteket jelent. A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A FLOPS-hoz hasonló mértékegység a műveletek száma másodpercenként (IPS, instructions per second). A lebegőpontos számábrázolás esetén a számok rögzített számú számjegyekkel ábrázolhatóak. Az ábrázolásánál a tizedespont „lebeg”, vagyis az ábrázolható értékes számjegyeken belül bárhová kerülhet. Tehát lehet például 1004; 100,4 vagy 1,004 is.

Kiélezett fejlesztési verseny

Az amerikaiak mostantól megelőzték az eddigi rekordert, amely a kínai Sunway TaihuLight volt. Ez a számítógép másodpercenként „csak” 93 petaflopra képes. Ugyanakkor a Summit nem csupán ázsiai versenytársát pipálta le, hanem a korábbi amerikai bajnokot is.

A Titán névre keresztelt szuperszámítógép ugyanannak a Tennessee-ben található Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumnak (ORNL) a fejlesztése, mint a Summit, de az új erő már hétszer akkora teljesítményre képes, mint a nagy előd.

A titkos atomváros

Az 1940-es években a Knoxville közelében található intézet fejlesztette ki az első atombombákhoz szükséges hasadóanyag döntő többségét is, mivel a labort kifejezetten a Manhattan-terv keretében hozták létre. Nem véletlen, hogy az első atomreaktorokat is itt állították elő az ötvenes években. De az ORNL fejlesztett ki atommeghajtású repülőgépet és tengeralattjárót is, sőt az első számítógépeket is nukleáris energia működtette.

Mit is tud szuperszámítógép?

Egy hétköznapi példával szemléltetve Summit egy órán belül meg tud oldani egy olyan komplex feladatot, amelyen egy átlagos asztali gép 30 évig dolgozik. Természetesen a teljesítmény mögött rendkívül komoly hely- és energiaigény van. Az amerikai gépet 4608 szerver támogatja, melyeknek két teniszpályányi helyet kellet biztosítani. Ezen felül több mint 9000 darab 22 magos IBM Power9 processzor és több mint 27 ezer NVIDIA Tesla V100 GPU (grafikus processzor) dolgozik benne.

Csupán a hűtésre több mint 15 ezer liter vizet használnak el percenként, és a szuperszámítógép áramfogyasztása 8100 háztartás éves energiaszükségletével egyenértékű.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: