Többet, gyorsabban: hatékonyabb fejlesztés appról appra

Kapcsolódó cikkek

Többet, gyorsabban: hatékonyabb fejlesztés appról appra

Többet, gyorsabban: hatékonyabb fejlesztés appról appra

big data

2 perc

Egyre nagyobb nyomás nehezedik mostanság az IT-vezetőkre és a fejlesztőkre, hogy a rugalmas üzleti reakciók érdekében lerövidítsék az alkalmazásfejlesztési ciklusokat, és gyorsabban tegyék elérhetővé az új szoftvereket és funkciókat.

Az üzleti vezetők folyamatosan nyomást gyakorolnak a fejlesztőkre, hogy egyre gyorsabban készüljenek el az új programokkal, illetve funkciókkal. Nem meglepő tehát, hogy a SUSE tanulmánya szerint a fejlesztők 87 százaléka úgy látja, hogy idén az applikációfejlesztés korszerűsítése lesz a legfontosabb szempont a költségek tervezésekor.

Az agilis alkalmazásfejlesztés pedig az egyik legfontosabb alappillére a sikeres folyamatnak. Ezeket a törekvéseket jól támogatja a többi közt a DevOps megközelítés és a konténerek – amint arra a felmérés is rámutat.

Az anyagi keret azonban nem nő egyenes arányban az elvárásokkal: a megkérdezettek 56 százalékánál ugyanakkora marad a költségvetés, mint korábban, és mindössze 31 százaléknál várható valamekkora növekedés a rendelkezésre álló összegben.

A DevOps a szoftverfejlesztők és a szoftvereket üzemeltetők szoros együttműködésén alapuló gyakorlat. Egyesíti a szoftverfejlesztést (development) és az üzemeltetést (operation), amivel meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a munkát. További előnye, hogy lehetővé teszi a korábban egymástól elszigetelten működő feladatkörök összehangolt kooperációját.

A válaszadók 91 százaléka ugyanakkor úgy látja, hogy az agilisabb üzleti működés elengedhetetlen a szervezet versenyképességének javításához. Továbbá 89 százalék szerint hozzájárul az üzleti agilitás növeléséhez, ha gyorsabban teszik elérhetővé az új appokat és frissítéseket.

Ezeken keresztül tudják ugyanis kiszolgálni az új vagy megváltozott igényeket, és versenyelőnyt jelent, ha rövidebb határidővel tudják teljesíteni, mint a versenytársaik. Mivel azonban a szoftverek kiadási ciklusa jelenleg mindenki szerint túl hosszú, az összes megkérdezett 85 százaléka arra számít, hogy idővel nagyobb gyakorisággal fognak megjelenni az alkalmazások.

Az átlagos kiadási ciklus a vállalatok kétharmadánál jelenleg legalább 12 hónapot vagy még annál is többet tesz ki. Az alkalmazásfejlesztők várakozásai szerint ezt az időtartamot két éven belül hónapokra vagy akár hetekre is lehet csökkenteni majd különféle modern eszközökkel. A korszerűsítéshez azonban új technológiákra, folyamatokra és készségekre van szükség a DevOps égisze alatt.

Modern elvárásokhoz korszerű eszközök

A szervezetek napjainkban az agilis fejlesztési módszerekbe fektetnek be a legtöbbet (59%), ezt követik a DevOps-csapatok és -folyamatok (47%), a mikroszolgáltatás-alapú alkalmazások (40%), valamint a konténerek használata (32%).

Ez utóbbi technológiát 2017-ben mindössze a vállalatok 27 százaléka alkalmazta, és népszerűsége előreláthatólag tovább nő: a válaszadók 40 százaléka tervez konténereket igénybe venni a következő egy évben.

A trend érhető, hiszen a technológia lehetővé teszi a konténerbe csomagolt alkalmazások futtatását, ami nem csupán a fejlesztést gyorsítja fel, de a DevOps folyamatokat is támogatja, és az adatközpontok működését is hatékonyabbá teszi.