Virtuális mediátorok segítenek majd a vitáknál?

Kapcsolódó cikkek

Virtuális mediátorok segítenek majd a vitáknál?

Virtuális mediátorok segítenek majd a vitáknál?

big data

1 perc

A jövőben egyre több mindenbe beleszólhat a mesterséges intelligencia.

Meghallgathatjuk a tényeket Siritől vagy Alexától, elfogadhatjuk a a Google Maps vagy a Waze útmutatásait, de azt hagynánk, hogy egy „virtuális közvetítő” segítsen az ellentétek rendezésében? Ez a kérdés áll egy új kutatás középpontjában.

A dél-kaliforniai és a denveri egyetem tudósai olyan szimulációt dolgoztak ki, amelyben egy „virtuális mediátor” avatarja támogat egy háromfős csapatot egy meghatározott küldetés teljesítésében. A cél elsősorban a kudarcok és a konfliktusok leküzdése.

A kísérlet alapvetően a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) konfliktuskezelő szerepét vizsgálja, hogy mennyiben képes javítani az AI a csapattagok együttműködésén.

Míg korábban egyes kutatók úgy találták, hogy az emberek könnyebben megnyílnak a „virtuális terapeutáknak”, addig a mostani kutatásban a csoport tagjai kevésbé voltak képesek kapcsolatba lépni a Chris nevű avatarral, amikor konfliktus merült fel. Ugyan nem utasították el teljesen, viszont kevésbé fogadták el a tanácsait a vita rendezése során.

A szimulációt egy katonai akadémián tartották. A szakemberek 27 forgatókönyvet készítettek, hogy teszteljék, hogyan reagálna a csapat a kudarcokra és a konfliktusokra. A virtuális mediátorral minden esetben számoltak.

Az eredmények alapján a csapattagok a küldetés tervezésekor ugyan nem hagyták figyelmen kívül Christ, bólogatva és mosolyogva köszönték meg a javaslatait, de minél több idő telt el, annál kevésbé foglalkoztak vele. Ugyanakkor nem csak „őt” okolták a küldetés során elkövetett hibákért.

Amint azt Kerstin Haring, a denveri egyetem adjunktusa elmondta, a mesterséges intelligencia alapvetően bármilyen típusú csoportban jó mediátor lehet. Ugyanakkor azt még ki kell találni, hogyan lehet zökkenőmentesen integrálni a gépi segítőket az emberi csapatokba a jobb teljesítmény elérése érdekében.

A tanulmány társszerzője, Gale Lucas, a dél-kaliforniai egyetem professzora hozzátette, a résztvevők – visszajelzéseik alapján – semlegesnek és elfogulatlannak ítélték meg az AI-t.

A kutatók terveik szerint tovább folytatják a munkát annak érdekében, hogyan járulhat hozzá a mesterséges intelligencia a hatékonyabb döntéshozatalhoz. Azt is vizsgálják, hogy mi kell ahhoz, hogy az emberek jobban megbízzanak benne. További cél, hogy a vizsgálatokat mindenféle munkakörnyezetben lefolytathassák.

Forrás: