A biciklilopásokkal veszi fel a harcot a VanMoof

Kapcsolódó cikkek

A biciklilopásokkal veszi fel a harcot a VanMoof

A biciklilopásokkal veszi fel a harcot a VanMoof

biztonság

3 perc

A kerékpárosok közül sokan jártak már úgy, hogy a biciklijükhöz visszatérve csak a magányos kerék vagy a lefeszített zár szomorú látványa fogadta őket. A lopástól való félelem sokakat eltántorít a közlekedési eszköz használatától, nem is beszélve egy drágább darab beszerzéséről.

Ezen kíván változtatni a csúcskategóriás városi kerékpárok gyártására szakosodott holland VanMoof. A cég által gyártott biciklik ára ugyan ezer dollárnál (mintegy 260 ezer forintnál) kezdődik, cserébe viszont okostelefonhoz csatlakoztatható, nyomkövető technológiával és érintéssel nyitható zárral felszerelt darabokhoz juthat a vásárló.

Sőt, a Peace of Mind „nyugalmi” szolgáltatás garantálja, hogy lopás esetén a vállalat erre a célra alkalmazott bringavadász csapata ered a tettes nyomába, a megtalált biciklit pedig visszajuttatja jogos gazdájának. Ha pedig mégsem lesz meg az eltűnt darab, akkor a VanMoof új járgánnyal kárpótolja a tulajdonost. Jelzi az ígéret súlyát, hogy az ellopott „hagyományos” kétkerekűeknek átlagosan csak két százaléka kerül elő.

Jobb félni, mint megijedni

A cég okosbiciklije, a Smart Bike április végén debütált Európában, az Egyesült Államokba pedig várhatóan május végén érkezik majd. Taco Carlier, a VanMoof társalapítója elmondta, a cél a megelőzés, és az, hogy teljes mértékben elvegyék a kedvét mindenkinek a lopástól.

Ha illetéktelenek megérintik az intelligens biciklit, akkor az figyelmeztető, morgó hangot ad ki. A fejlesztés ugyanis érintésérzékeny és külön hangszórórendszerrel van felszerelve. Ha nem a regisztrált tulajdonosa nyúl hozzá, akkor a hangrendszer rögvest aktiválódik, és riasztást küld a VanMoof applikációján keresztül. Ha pedig ez még nem lenne elég a tolvaj elriasztásához, a „morgás” egyre fokozódik, a beépített fények pedig villogni kezdenek. Amennyiben valakinek mégis sikerülne elemelnie a kerékpárt, az riasztás küld a cég rendszerére. A bicikli által kibocsátott hangok „megtervezéséhez” egyébként külön hangmérnököt kértek fel.

Félig közösségi szolgáltatás

A tervezők azzal is tisztában vannak, hogy nem mindenki tud egy összegben kifizetni ennyi pénzt. 300 dollár (körülbelül 78 ezer forint) egyszeri előfizetési díj, úgynevezett „kulcsdíj” kifizetése után a kerékpár bérlésére is van lehetőség, ezután havi 20 dollárba kerül a szolgáltatás. Ha pedig valaki nem kívánja tovább fenntartani a bérleti jogviszonyt, akkor a biciklit bármikor továbbadhatja a következő bérlőnek, a kulcsdíjat pedig visszakapja.

Az új modell a cég szerint egyszerre személyes és rugalmas, valamiféle átmenet a tulajdonlás és a biciklimegosztás között. Az előfizetés arra is feljogosítja a tulajdonost, hogy utazás esetén egy másik országban is igénybe vehesse a szolgáltatást. A VanMoof abban reménykedik, hogy a bérlés során szerzett pozitív tapasztalatok is ösztönzik a saját Smart Bike megvásárlását.

Forrás: