A digitális detox is szerepel az újévi fogadalmak között

Kapcsolódó cikkek

A digitális detox is szerepel az újévi fogadalmak között

A digitális detox is szerepel az újévi fogadalmak között

biztonság

2 perc

A felhasználók 42 százaléka változtatna digitális szokásain 2020-ban. A Kaspersky kutatása szerint a többség a kütyüjeikkel eltöltött időt szeretné csökkenteni.

A tavalyi évben a jelszólopások mértéke 60%-kal nőtt 2018-hoz képest, a bejelentkezési adatok lopásai is emelkedőben voltak.

Mindez ahhoz vezetett, hogy az internethasználók több mint fele (56%) úgy érzi, hogy a teljes körű személyesadat-biztonság a modern digitális korban lehetetlen, háromból egy ember pedig bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy miként tudná online privátszféráját megfelelően megvédeni.

A tudatosabb kiberéletmód fontossága

A digitális fogadalmak jórészt az online személyes adatok védelméről szólnak. A Kaspersky felmérése kiemelte, hogy ezen kívül több terület is van, ahol az emberek változtatni szeretnének. Ilyen például a képernyő előtt töltött idő csökkentése (29%), de az is, hogy elalvás előtt az okostelefon ne a párnán heverjen (18%).

A válaszadók negyede több biztonsági mentést szeretne készíteni, illetve nagyobb rendszerességgel tisztítaná a számítógépe asztalát, 11 százalék pedig törölni szeretné azokat a Facebook-ismerősöket, akikkel sosem találkozott személyesen.

Kiberbiztonsági tippek

– Egyedi komplex jelszavak használata az összes online fiókhoz.

– Az összes online tranzakciókhoz (például bankolás, vásárlás, közösségi tér) használt eszköz biztosítása a frissítések és internetbiztonság időben történő alkalmazásával.

– Adatvédelmi és biztonsági beállítások gondos felülvizsgálata, a láthatóság és megoszthatóság korlátozása.

– A használaton kívüli alkalmazások és szolgáltatások letiltása.

– A nyomkövetési és helymeghatározási szolgáltatások letiltása és a sütik (cookie-k) rendszeres törlése.

– Az e-mail címek ellenőrzése olyan szolgáltatásokkal, mint például a Have I Been Pwned, annak kiderítésére, hogy kompromittálódott-e bármelyik fiók.

Az online kérdőív 2.000 európai, 18 éven felüli felnőtt megkérdezésével történt. A reprezentatív kvótákat az Arlington Research független piackutató cég készítette 2019 decemberében.