A jövő reptere: okostálcákkal a nagyobb biztonságért

Kapcsolódó cikkek

A jövő reptere: okostálcákkal a nagyobb biztonságért

A jövő reptere: okostálcákkal a nagyobb biztonságért

biztonság

2 perc

A brit UtterBerry 2020 júliusa óta dolgozik az intelligens tálcák fejlesztésén. Mostanra pedig már a szigetország reptereivel is tárgyalnak, hogy jövőre bevezethessék az új technológiát.

Robert Courts légi közlekedésért felelős miniszter úgy véli, az okostálca megkönnyítheti és felgyorsíthatja a reptéri ellenőrzés folyamatát.

Közös vállalkozás

Az UtterBerry az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma (DfT) és a Belügyminisztérium segítségével alkotta meg az új megoldást. Első lépésként még 2016-ban alapították meg közösen a Future Aviation Security Solutions (FASS) programot.

Az azóta eltelt öt évben pedig mintegy 25,5 millió fontot fektethettek be a kapcsolódó fejlesztésekbe a Defence and Security Accelerator (DASA) nyílt innovációs felhívásának köszönhetően. 

Jelenleg két nagy reptéren folyik a tesztelés, és a projekt részeként a startup a DASA mellett a Honvédelmi Minisztérium tudományos ügynökségével, a Dstl-lel is együttműködik.

Heba Bevan, az UtterBerry alapító-vezérigazgatója elmondta, az új megoldás az utasélmény megzavarása nélkül képes növelni a reptéri biztonságot. Ugyanakkor a koronavírus-világjárvány miatt nem volt egyszerű tartani magukat a projekt megvalósítási ütemtervéhez.

Nincs adatszivárgás

A biztonság növelése és a poggyászeltűnés elkerülése érdekében az eszközök a blokklánc-technológia, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (MI) kombinációja révén képesek információkat szolgáltatni a használatban lévő tálcákról és a kapcsolódó utastájékoztatásról.

Amint azt a vezérigazgató elmondta, ehhez a többi között szükség volt a szoftverek és hardverek zökkenőmentes integrálására, beleértve a szabadalmaztatott blokklánc-technológiájukat, a gépi tanulást, a mesterséges intelligenciát és a miniatürizált hardvert.

Egyszerű használat

A folyamat keretében a biztonsági ellenőrzéshez közeledő utasok az összes repülési és alapvető információt tároló okoskártyát kapnak. A tálcán elhelyezett intelligens leolvasó révén pedig összekapcsolhatják a holmijukat a tálcával. 

A poggyász aktuális állapotát különböző színű, villogó LED-fények jelzik, így könnyedén látható, hogy a beolvasás megtörtént-e vagy sem.

Az okoseszközök emellett a poggyász tartalmát is ellenőrzik, továbbá az ellenőrzési folyosók áteresztőképességéről és egyéb, esetlegesen késedelmet okozó tényezőkről is információval szolgálnak. A röntgennek köszönhetően pedig az adatok a poggyászellenőrző monitorokon is megjelennek.

Így a biztonsági személyzet azonnal láthatja, ha valaki gyanús tárgyat helyez a tálcára. A valós idejű ellenőrzésnek köszönhetően azonban ez nem okoz zavart az utasforgalomban.

A rendszer vezeték nélkül töltődik, lehetővé téve az akkumulátor több órán keresztül történő működését. Mivel felhőalapú megoldásról van szó, így a fejlesztés többféle hálózati infrastruktúrához is képes lesz majd csatlakozni.