A mesterséges intelligencia veszélyei

Kapcsolódó cikkek

A mesterséges intelligencia veszélyei

A mesterséges intelligencia veszélyei

biztonság

2 perc

Más technológiai forradalmakhoz hasonlóan a Dolgok Internete is szépen lassan megváltoztatja a világot. Az intelligens gépeket már ma is számos iparág használja, nem is beszélve az okosotthonokról.

Az IoT térnyerése nem feltétlenül csak a technológia érdemeinek köszönhető, hanem a mesterséges intelligenciával (AI) történő ötvözésének is. Utóbbi erősítheti az olyan előnyöket, mint például a munkahelyi hatékonyság növelése, a közüzemi számlák csökkenéséből adódó költségmegtakarítás, valamint az otthoni kényelem.

A számtalan előny mellett mindennek ugyanakkor van árnyoldala is: a fogyasztók, a tervezők, a fejlesztők, a kormányzati vezetők és a gyártók is aggódnak – más-más szempontból – a kombinált technológiák különböző hatásai miatt. Márpedig ezeket a szempontokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, mindenképpen foglalkozni kell velük, ha valaki megfelelő fejlesztési ütemtervet szeretne kidolgozni.

Mesterséges intelligencia – különféle nézőpontok

Amikor az IoT és az AI kapcsolata szóba kerül, az emberek jellemzően kétféle módon reagálnak. Vannak, akiket teljesen lázba hoz a téma, a másik csoport ugyanakkor erősen szkeptikus, sőt sok esetben aggodalmát is kifejezi a témában. Nekik vélhetően a Terminátor, a Szárnyas Fejvadász, az Űrodüsszeia vagy az Én, a robot című film valamelyik képkockája jut eszébe, és az, hogy egy „okos” gépben nem lehet megbízni. Sőt, egy ilyen szerkezet akár az emberi életet vagy megélhetést is veszélyeztetheti.

Csak óvatosan a mesterséges intelligenciával

Habár ez első túlzásnak tűnhet, a közelmúltban történt néhány olyan incidens, ami valóban táplálhatja az efféle félelmeket. Elég csak a balesetet okozó önvezető gépjárművekre vagy a meghackelt orvostechnikai eszközökre, és hasonlókra gondolni.

Életveszélyes innováció?

Lily Hay Newman, a Wired magazin újságírója csak a „következő biztonsági rémálomnak” hívja az intelligens egészségügyi berendezéseket, mondván, hogy ezek sebezhetősége nem csupán a hálózatokat, de az emberek életét is veszélyezteti.

A Bluetooth-kapcsolat szintén kritikus pont lehet. Az Armis Labs kiberbiztonsági cég kutatói BlueBorne rendszerükkel különböző eszközöket próbáltak meg feltörni, hogy teszteljék a technológia biztonságosságát. Az eredmény sajnos elszomorító: kiderült ugyanis, hogy egyik Android, Linux vagy Windows rendszer sem biztonságos, hacsak nem rendelkezik a legfrissebb biztonsági frissítésekkel

Természetesen az ilyen esetek nélkül is akadnak félelmek. Vannak, akik úgy vélik, hogy a különféle „okoseszközök” – vagy akár robotok – elterjedésével nem lenne szükség az emberi munkaerőre, másoknak pedig komoly aggályai vannak a biztonsági és adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatban. Azzal ugyan ők is tisztában vannak, hogy AI-kompatibilis eszközök használata sok mindenben megkönnyítheti a munkájukat, illetve mindennapi életüket, viszont aggódnak az így gyűjtött információk megfelelő tárolása és felhasználása miatt.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: VentureBeat