A személyre szabott világ előnyei és buktatói

A személyre szabott világ előnyei és buktatói

A személyre szabott világ előnyei és buktatói

biztonság

2 perc

Az Internet of Things és a közösségi média egybe fonódása teljesen új utakat nyithat meg a kereskedelemben és a marketingben, a folyamat azonban nem nevezhető teljesen veszélytelennek.

Az ügyfelek online felhasználói oldalairól és okoseszközeiről gyűjtött adatok alapos elemzésével a vállalatok személyre szabhatják ajánlataikat. A Dolgok Internete (IoT) által kinyert információk további előnye, hogy alacsonyabb marketingköltségek mellett igazíthatják a termékeket és a szolgáltatásokat az ügyféligényekhez. Arról nem is beszélve, hogy a különböző piaci mozgások, folyamatok bizonyos szintig előrejelezhetővé válnak, mindez pedig relevánsabb hirdetésekhez is vezethet.

Nem túlzás az a vízió sem, hogy amikor a villanykörte tönkremegy, az okosotthon jelzi tulajdonosának a csere szükségességét, majd megkeresi a megfelelő hűségprogram ajánlatát egy kedvezményes kupon formájában. Ezután megmutatja a program, hogy hol található a legközelebbi üzlet, ahol kapható az adott izzó, vagy természetesen online azonnal meg is rendeli az utánpótlást. Így a felhasználó pénzt és időt takarít meg csupán azzal, hogy a gépi kereséssel a számára megfelelő hirdetések jutnak el hozzá.

Hol a veszélyforrás?

Az ügyféladatokat nemcsak a bankok, a biztosítók vagy az egészségügyi intézmények szeretnék magukénak tudni, hanem az úgynevezett prediktív elemzéshez is szükség van rájuk. A módszer lényege a felhasználói szándék megértése és lehetséges viselkedésének előrejelzése. A felhőalapú technológia és a Big Data segítségével pedig mindez meg is valósítható, és a felhasználó digitális lábnyoma alapján meghatározható egyfajta „digitális személyiség”.

A Dolgok Internete és a közösségi média egyesítése révén tehát nem csupán a vásárlási szokások és elvárások térképezhetők fel, hanem olyan személyes információk is kinyerhetők, amelyek segítségével hozzá lehet jutni képletesen a tömeges megfigyelésre alkalmas kirakójáték hiányzó darabjaihoz is.

Ez az adathalmaz azonban nemcsak a „Digitális Nagy Testvér” eszköztárának lehet féltve őrzött kincse, hanem a kibűnözők is szívesen beszereznék. Egy ilyen online profil alapján ugyanis könnyedén ki lehetne következtetni azt is, hogy például mikor tervezi a virtuálisan megfigyelt személy a következő nyaralását.

Ezek természetesen csak lehetséges jövőképek, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Big Datának is két oldala van: a nem elhanyagolható méretű kockázatok mellett számtalan területen kényelmesebbé, jobban szervezetté teheti az emberek életét, a cégek számára pedig hatékonyabb működést hozhat.