A technológiaalapú biztonságra fókuszál az NKE és a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

A technológiaalapú biztonságra fókuszál az NKE és a Vodafone

A technológia-alapú biztonság jövőjén dolgozik az NKE és a Vodafone

biztonság

2 perc

Konzorciumi partnerként fogja segíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratóriumát a Vodafone Magyarország, erről szándékmegállapodás született a vállalat és a felsőoktatási intézmény között. A szervezeti egység olyan területeken folytat kutatást és fejlesztést, mint az intézményeket, a településeket és a határvédelmet érintő kérdések, valamint a kiberbiztonság és az 5G.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2020 őszén létrehozta Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratórium programját. Az országos hatókörű kutatóhely a technológia-alapú biztonság három pillérének – az intézménybiztonságnak, a településbiztonságnak és a határbiztonságnak – integrált kutatásával és a kapcsolódó innovációkkal foglalkozik. A BTNL mindezek mellett két további területen, a kiberbiztonság és az 5G kapcsán is folytat kutatási és fejlesztési tevékenységet.

Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese szerint elengedhetetlen, hogy a biztonság érdekében megvalósuló innovációk lépést tartsanak a technológia folyamatos fejlődésével.

„A Vodafone-nál fontos számunkra, hogy olyan kezdeményezéseket támogassunk, amelyek elősegítik a társadalom digitális fejlődését. Úgy gondolom, felelős technológiai vállalatként kötelességünk mindent megtenni azért, hogy segítsük azoknak a kutatóknak és szakembereknek a munkáját, akik innovatív megoldásaikkal sokat tehetnek mindannyiunk digitális biztonságáért” – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

A Vodafone Magyarország évek óta nyújt szakmai, illetve pénzügyi támogatást a hazai felsőoktatási intézmények és fiatal generáció innovációs projektjei számára. A tavalyi évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen segítette egy kísérleti 5G hálózat és 5G laboratórium létrejöttét, idén pedig csúcstechnológiás eszközökkel járult hozzá az Óbudai Egyetem kiberbiztonsági képzésének megvalósulásához és egy design thinking kurzust is támogatott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.