A WiFi-hálózatok negyede kockázatos

A WiFi-hálózatok negyede kockázatos

A WiFi-hálózatok negyede kockázatos

biztonság

2 perc

Világszerte több mint 31 millió wifi hotspotnál végzett elemzést az információbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat.

A Kaspersky Security Network szerint a világban található WiFi-hálózatok negyedének nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok, beleértve a személyes üzenetek, jelszavak, dokumentumok stb., teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhető.

A hotspotok mindössze 3%-a használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot az adatok titkosítására. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez. A maradék hálózatok közel háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust, úgynevezett WPA-t használ, amely a vezeték nélküli rendszereknek biztonságosabb protokollja. 

Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Ha például gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszót használ (például vendéglátóegységekben kihelyezett táblán van feltüntetve a kód), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Top 20 ország, amely a legnagyobb arányban használ titkosítatlan WiFi-hotspotokat, népszerű turistacélpont is –  ilyen Thaiföld, Franciaország, Izrael vagy az Amerikai Egyesült Államok. A külföldre utazók a legsebezhetőbbek, ugyanis gyakran a legközelebbi elérhető WiFi-hálózatra csatlakoznak, hogy elkerüljék a mobilinternet roamingdíjait. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53%-a aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon. 

Használja okosan a hálózatokat!

„Azt javasoljuk, hogy a felhasználók lehetőleg továbbra is legyenek résen amikor nyilvános hálózatra csatlakoznak. Ne használjanak jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat magas kockázattal járó tevékenységekre, mint például mobilbankolás, vásárlás, bejelentkezés különböző oldalakra (Facebook, Gmail stb.) és ne küldjenek azokon bizalmas információkat. Amennyiben fontos adatokat teszünk elérhetővé külső fél számára, az komoly veszéllyel, akár anyagi veszteséggel járhat” – mondta Denis Legezo, a Kaspesky Lab antivírus szakértője.