Arcfelismeréssel is rendezhető az iskolai menza

Kapcsolódó cikkek

Arcfelismeréssel is rendezhető az iskolai menza

Arcfelismeréssel is rendezhető az iskolai menza

biztonság

2 perc

Kilenc brit oktatási intézményben kezdték el a biometrikus technológia használatát, a gyerekek ennek segítségével egyenlítik ki az étkezés árát.

A skóciai North Ayrshire tanácsi kerület iskolái úgy vélik, a fejlesztés gyorsabb és higiénikusabb fizetést tesz lehetővé, mint a kártyás vagy ujjlenyomat-olvasós megoldás.

Az arcfelismerés segítségével a tanulók egyszerűen csak kiválasztják az ételt, belenéznek a kamerába, és már vihetik is az asztalukhoz az ebédet, így gyorsul az érintésmentes fizetés és a kiszolgálás, áll az iskola szülőknek készített szórólapján.

A leírás szerint a gyerekek biometrikus adatai kódolt formában tárolódnak, és ha valaki elmegy az intézményből, a vele kapcsolatos információt megsemmisítik. A technológiát csak a szülők beleegyezésével használják, ennek hiányában a tanulók PIN-kód megadásával engedélyezik a fizetési tranzakciót.

Az új típusú érintésmentes eljárás bevezetéséért felelős cég, a CRB Cunninghams ügyvezetője a Financial Times-nak elmondta: az arcfelismerés használata révén a fizetés gyerekenként átlagosan 5 másodpercre rövidül. David Swanston szerint az új rendszer próbaüzeme már tavaly elkezdődött, és eddig 65 további iskola jelentkezett, hogy bevezetné az újdonságot.

A helyi önkormányzat szerint a tanulók vagy szüleik 97 százaléka igent mondott a programra Egyes szülők ugyanakkor bizonytalanok abban a tekintetben, hogy a gyerekek valóban megértették-e, hogy milyen fejlesztésben vesznek részt.

Normális, hogy normálissá válik?

A különféle arcfelismerő rendszerek egyre elterjedtebbek a világban. Amerikai iskolák – főleg biztonsági okokból –  éveken keresztül használtak őket, de októbertől a moszkvai metrókon is ezzel fizetnek az utasok. Az orosz fejlesztéssel kapcsolatban aktivisták rögtön arra figyelmeztettek, hogy a használat ilyen módja visszaélésre is használható.

Az USA több államában és városában azonban diszkriminációs szempontok miatt betiltották a technológia használatát. Az Európai Unió politikusainak és szervezeteinek egy része is úgy gondolja, az arcfelismerés alkalmazásának több a veszélye, mint a potenciális előnye, így használatát nem kéne engedni.

A Big Brother Watch nevű állampolgári jogi és kampányszervezet munkatársa és más adatvédelmi szakemberek szerint a skót iskolai projekt kialakítása szükségtelen volt. Silkie Carlo úgy véli, a biometrikus azonosítás erre való használata lassan normalizálja az eljárást, ráadásul iskolai menzákon nem kellene a reptérihez hasonló rendszert alkalmazni.

Forrás: