Arcfelismerő rendszerre térhet át a Heathrow reptér

Kapcsolódó cikkek

Arcfelismerő rendszerre térhet át a Heathrow reptér

Arcfelismerő rendszerre térhet át a Heathrow reptér

biztonság

2 perc

Akár egyharmadával is lerövidítheti a becsekkolást a biometrikus megoldás, amellyel a londoni repülőtér az egyre nagyobb létszámú utas kezelését kívánja egyszerűbbé tenni.

A jelenlegi rendszerben több helyen is megállítják a repülni vágyókat, hogy a beszállókártyájukat, a foglalásukat vagy az útlevelüket ellenőrizzék. Az új módszert a Heathrow Airport 2019 nyarától tervezi élesben használni, ekkortól az arcfelismerés váltja ki a beszállókártyát. A „világ legnagyobb biometrikus technológiai projektjeként” emlegetett, 50 millió angol fontba kerülő programba illeszkedő lépés opcionális az utasok számára.

Az arcfelismerő pontok több helyen – a checkin-nél, a poggyászfeladásnál és a beszállásnál – lesznek jelen, és jelentősen lerövidíthetik az utazásra fordított időt.

Legfontosabb az utazás biztonsága

A repülőtér ügyfélkapcsolatokkal és szolgáltatásokkal foglalkozó igazgatója, Jonathan Coen is az új módszer innovatív jellegét, gyorsaságát és biztonságosságát emelte ki. Az arcfelismerő technológiát választó utazók szükség esetén természetesen munkatársainktól segítséget is kaphatnak – tette hozzá.

A biometrikus technológia már egy ideje jelen van a légikikötőben, és az igazgató szerint az utasok jól fogadták a változásokat. Használatban vannak például arcfelismerő e-kapuk a határon, de ez lesz az első alkalom, hogy a becsekkolás minden lépése biometrikus azonosítással működhet. Reményeik szerint ezek a változások erősítik az ügyfélélményt, ami még vonzóbbá teheti a repteret.

Kína sem szeretne lemaradni

Európában és a kontinensen túl is tesztelnek már hasonló megoldást. A sanghaji Hungcsiao Nemzetközi Repülőtér szintén lehetőségként kínálja, hogy arcfelismerő technológiával legyen gyorsabb az utasok bejelentkezése, a poggyászfeladás, a biztonsági ellenőrzés és a beszállás is. A Lufthansa pedig az Egyesült Államok repterein vezetné be fokozatosan a beszállókártyát feleslegessé tévő biometrikus azonosítást.

Forrás: