Átveri a betörőket az okoshangszóró

Kapcsolódó cikkek

Átveri a betörőket az okoshangszóró

Átveri a betörőket az okoshangszóró

biztonság

3 perc

Többféle megoldás létezik ma már a jelenlét-szimulációra, az viszont újdonságnak számít, hogy egy hangszóró segítségét is igénybe vehetik a lakástulajdonosok. A villódzó fények, a tévéműsorok vagy más hangok utánzása ugyanis mind azt jelezheti, hogy nem üres a lakás.

A népszerű Reszkessetek, betörők! nyomán Kevinnek elnevezett szerkezet a svájci Mitipi gyártmánya. A készülék elölről pontosan úgy néz ki, mint bármelyik okoshangszóró, kívülről textil, a teteje pedig műanyag borítást kapott. A hátoldala viszont egyedi a mindent beborító, különböző irányokba mutató LED-ekkel. Ezek segítségével képes a készülék azt az illúziót kelteni, mintha valaki például tévézne. 

Lopás ellen véd a high-tech okostojás

A gyártó cég a készülék által nyújtott biztonságérzetet emeli ki. Azt javasolják, hogy az okoshangszórót valamilyen, a betörők által általában először ellenőrzött helyre, például a bejárati ajtóhoz közel helyezzék el a tulajdonosok.

Aktiválás után a készülék elkezdi a napszaknak és lakókörnyezetünknek megfelelő hangokat kiadni magából, például a zuhany hangját reggelente vagy a televízióét esténként, de kutyaugatást vagy zongoraszólamokat is lejátszik. A rendszer ráadásul a hangerőt is okosan az adott környezethez igazítja: zajos városban hangosabb, csendes vidéki házban halkabb.

A kapcsolódó applikáció segítségével a program személyre szabható, és a Mitipi szerint az eszköz hetekre elegendő repertoárral rendelkezik a különböző témákból.

Azt nehéz megjósolni, hogy mennyivel lesz majd hatékonyabb a fejlesztés, mint például a folyamatosan működő tévé, és az is kérdéses, hogy ez a kreatív megoldás, hol helyezkedik el majd a sorban, amire mindenképpen érdemes költeni.

A program nemcsak nyaralásnál, hanem egy átlagos munkanapon is aktiválható. Az viszont már más kérdés, hogy mit gondol a szomszéd, ha átcsenget, de a zajok ellenére se nyit ajtót senki.

A cég a CES 2018 technológiai seregszemlén is bemutatta a készülék prototípusát, és a Kickstarteren gyűjt forrásokat a projekthez. Az ötletes megoldás elnyerte a közösségi finanszírozók tetszését, ha azt nézzük, hogy egy hónappal a kampány zárása előtt már a kitűzött 53 ezer dollár majdnem kétszeresét összekalapozták.

Forrás: The Verge