Az AI tehetné biztonságosabbá a drónok városi repülését

Kapcsolódó cikkek

Az AI tehetné biztonságosabbá a drónok városi repülését

Az AI tehetné biztonságosabbá a drónok városi repülését

biztonság

6 perc

Svájci és spanyol kutatók a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, hogy a drónok képesek legyenek városi körülmények között is biztonságosan és önállóan közlekedni.

A pilóta nélküli szerkezeteket általában nagy magasságban tesztelik, egyrészt, mert ott erősebb a GPS-jel, másrészt nem zavarják az embereket, nem ütköznek autókba, épületekbe vagy a városi tereptárgyakba. Azonban a légi közlekedést tekintve a nagyobb magasságokban történő reptetés sem veszélytelen, és sok ország szabályozza, hogy a biztonságos működtetés érdekében milyen területen, milyen magasra repülhetnek ezek a szerkezetek.

Más szempontok szerint viszont a praktikus megoldás az lenne, ha a drónok sokkal alacsonyabban repülhetnének anélkül, hogy bárkiben vagy bármiben kárt tennének. Erre keresik a megoldást a Zürichi Egyetem és a Madridi Műszaki Egyetem szakemberei is, amikor 70 ezer, nyilvánosan hozzáférhető adatbázisból származó képet felhasználva, mesterséges intelligenciát (Artificial Intelligence) fejlesztettek az ehhez szükséges „készségek” eléréséhez.

A képeket egy önvezető autó előrenéző kamerája készítette, segítségükkel az AI megoldás képessé vált különféle helyzetek értelmezésére. További 32 ezer képet egy kerékpár kormányára szerelt GoPro kamera felvételei adtak. Azok az állóképek, amelyeken a bicikli különböző objektumokhoz közelített, az ütközések elkerülésének tanításában bizonyultak hasznosnak.

A kutatási eredmények biztatóak, de jócskán messze vannak még a működőképes, mindent biztonsággal kikerülő rendszertől. A felhasznált adatok mind derékmagasságban lévő tárgyakhoz kapcsolódtak, így a szerkezet csak a kerékpárok és személyautók szintjében képes biztonságosan közlekedni. A kutatás célja, hogy egyszer majd biztonságosan együtt létezzenek a városokban a drónok és az ott lakók.

Forrás: IoT Tech News