Az e-aláírás lehet az új üzleti norma a koronavírus után?

Kapcsolódó cikkek

Az e-aláírás lehet az új üzleti norma a koronavírus után?

Az e-aláírás lehet az új üzleti norma a koronavírus után?

biztonság

1 perc

Egy hónap alatt, október végére a duplájára nőtt, éves viszonylatban pedig csaknem megtízszereződött az elektronikusan aláírt dokumentumok száma a Netlock rendszereiben.

Újabb lendületet adhat a magyarországi vállalatok digitalizációjának, ha videón keresztül is igényelhetőek lesznek az ún. minősített, legmagasabb joghatással bíró e-aláíró tanúsítványok. Eddig elsősorban személyes jelenléten alapuló azonosítással lehetett kiváltani a tanúsítványokat, de változhat a jogszabály, amely lehetővé teszi a videótechnológiás azonosítással történő e-aláíró tanúsítvány kibocsátását is.  

A megváltozó körülmények hatására a vírus megjelenése után sok vállalat ismerte fel, hogy a digitális aláírás egészen új távlatokat nyithat a járvánnyal vívott üzleti harcban, ezért tömegével igényeltek ilyen tanúsítványt a dolgozóiknak. Így kollégáik otthonról is képesek jogilag elismert módon, toll és papír nélkül, a digitális térben maradva hitelesíteni dokumentumokat.

„A koronavírus-helyzet hatalmas lökést adott az e-aláírási piacnak. A vállalatok felismerték, hogy az e-aláírás az otthoni munkavégzés esetén vagy a tömegesen elrendelt karantén is képes biztosítani, hogy egy szerződést, megrendelést, munkajogi dokumentumot, határidős tendert, teljesítési igazolást vagy akár adóügyi bizonylatot hitelesíteni tudjanak a kollégák. Ez azonban csak az egyik nézőpont. A technológia gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a cégek működését hatékonyabb folyamatokat biztosít, így segítheti a járvány okozta válság kezelését is” – mondta Somkuti András, a Docler Holding elnök-vezérigazgatója és a Netlock ügyvezetője.

A videóazonosítás jól jöhet a cégeknek

Az e-aláírásokkal foglalkozó társaság szerint a legnagyobb áttörés akkor várható, ha ezen tanúsítvány igénylése és kiváltása is könnyebbé válik. A szakember úgy látja, a technológia hazai elterjedésének érdekében elkötelezett a magyar kormányzat is. A távolról, videón keresztüli azonosítás jogi kereteinek megteremtésével az e-aláíró tanúsítvány kiváltása kényelmes, távolról intézhető folyamattá válhat akár egy okostelefonon keresztül is.