Az Internet of Things biztonsági kérdései

Az Internet of Things biztonsági kérdései

Az Internet of Things biztonsági kérdései

biztonság

2 perc

A csatlakoztatott (connected) autók, az okosotthonok vagy az intelligens városok kényelmes jövőt ígérnek a felhasználók számára. Ha viszont a gyártók nem fektetnek kellő hangsúlyt a biztonsági fejlesztésekre, akkor előbb-utóbb komoly problémák is adódhatnak.

Az Open Trust Alliance (OTA – Online Biztonsági Szövetség) arra figyelmeztet, hogy a jövő összekapcsolt eszközeinek hosszú távon kell biztonságosnak lenniük, ha a fejlesztők valós technológiai előrelépést szeretnének elérni.

Garancia utáni biztosítás

Az idén januárban megalakult szövetség olyan tagokat tudhat a sorai között, mint a Microsoft, a Symantec vagy az AVG. Az OTA szerint olyan, cégek számára kötelező biztonsági irányelvre lenne szükség, ami garantálná, hogy a termékek ne csak rövid távon legyenek védettek.

Manapság ugyanis sokszor előfordul, hogy valamilyen ideiglenes megoldásnak köszönhetően biztonságosak az eszközök, azonban az idő múlásával egyre több rés jelenik meg a pajzson.

Hasonlóan az operációs rendszerekhez vagy szoftverekhez, idővel sebezhetőbbé válhatnak az okoseszközök programjai, és szem előtt kell tartani, hogy még a jól levédett egymással kommunikáló gépekre is leselkedhet ez a típusú veszély. Ahogy ugyanis egyre több időt tölt a piacon a termék, egyre jobban kiismerhetik azok is, akik rossz szándékkal próbálnák meg feltörni azokat.

Szerteágazó kockázatok, nem várt veszélyek

Fel kell tenni tehát olyan kérdéseket is, hogy az adott eszközöknél milyen veszélyekkel járhat, ha feltörik, és hogyan lehet ezeket a veszélyeket megelőzni vagy megakadályozni.

Például:

  • Mi történik az okosotthonnal, ha a tulajdonos eladja a lakást? 
  • Hogyan garantálható, hogy később az előző lakó ne térjen vissza, és ne legyen hozzáférése a mobiltelefonról irányítható zárrendszerhez, garázskapuhoz vagy esetleg a tűzhelyhez?
  • Mihez kezd az intelligens város, ha a teljesen önjáró autókat eltérítik?
  • Vagy mi történik akkor, ha egy baleset helyszínére igyekvő mentő-, tűzoltó- vagy épp rendőrautó rendszerét támadják meg a hackerek? 

A szövetség szerint hosszú távon kellene tehát garantálni, hogy az intelligens, egymással kommunikáló gépek, készülékek, tárgyak, szenzorok biztonságosabban működjenek, mint bármilyen egyéb hardver vagy szoftver a piacon. Csak így lehet nagyobb mértékben garantálni a magánélet védelmét vagy a súlyosabb balesetek elkerülését.

Forrás: ZDnet

Forrás: