Az IoT még mindig misztikus ködbe burkolózik

Az IoT még mindig misztikus ködbe burkolózik

Az IoT még mindig misztikus ködbe burkolózik

biztonság

2 perc

Az új technológiák megjelenésekor szinte mindig akadnak olyanok, akik túlzásokra ragadtatják magukat, hogyha az innovatív megoldások esetleges hatásait ecsetelik – a szakértők szerint azonban érdemes a helyén kezelni az előnyöket és a kockázatokat is.

Az idei év egyik legnagyobb felhajtással rendelkező technológiai újítása a Virtuális Valóság. Ha a fogyasztók mindent elhittek volna, amit a médiában hallottak, akkor mára egy párhuzamos univerzumban léteznének, ahol a VR egy olyan világot teremt köréjük, melyben minden lehetséges – véli Monty Munford, a Huffington Post technológiai szakértője.

Hatalmasak az elvárások az IoT-vel szemben

Szerinte sok más technikai megoldáshoz hasonlóan, a VR esetében sem túl valószínű, hogy eléri a kritikus tömeget 2018-ra, az idei évről már nem is beszélve. Ettől függetlenül nem férhet hozzá semmi kétség, hogy idővel vezető technológiává növi ki magát, mind a piaci szereplők, mind a végső döntőbírók, tehát a fogyasztók és az ügyfelek szemében. 

Mi lehet akkor az igazi sikersztori?

A szakértő hozzátette: mindenképpen érdemes kiemelni egy másik technológiát is, amely az elmúlt évtizedben azon munkálkodott, hogy alapjaiban változtassa meg az életünket, ez pedig a Dolgok Internete. Az IoT-t övező érdeklődés és felhajtás a világhálóra csatlakozó hűtőgéppel kezdődött el, tehát a legelső olyan háztartási készülékkel, amely saját maga figyelmeztette a lakókat, ha ideje volt feltölteni a hűtőben lévő élelmiszerkészleteket. 

Ha az Internet of Things technológiáról esik szó, akkor rengeteg olyan csatorna létezik, amely hozzájárulhat az IoT szélesebb körű elterjedéséhez. Létezik azonban olyan vetülete is ennek az új keletű technológiai hullámnak, amely komolyabb hatást gyakorolhat mindazokra, akik okosotthonra vágynak, ez pedig az adatvédelem kérdése.  

Házi kiberbiztonság

Monty Munford szerint a korszerű technológiával, valamint multifunkcionális gépezetek sokaságával felszerelt háztartások kitűnő célpontot kínálnak akármely hackernek vagy bűnözőnek, éppen ezért a Bullguard internetbiztonsággal foglalkozó cég nemrég olyan „használati úmutatót” állított össze, amely hasznos tanácsokkal szolgál minden kísérletező kedvű fogyasztó számára. 

Intelligens védelem az okosotthonnak.

Az ingyenesen letölthető dokumentum egyebek között arra ad tippeket, hogyan lehet megvédeni az otthoni hálózatot. Ez különösen fontos lehet, hiszen az IoT lehetőségek széles tárházát nyitja meg, de ahhoz, hogy ezek igazán kiteljesedhessenek, szükség van a megfelelő óvintézkedésekre, fel kell hívni a felhasználók figyelmét az esetleges veszélyekre.