Drónkövető technológiával védené az égboltot a távközlési cég

Kapcsolódó cikkek

Drónkövető technológiával védené az égboltot a távközlési cég

Drónkövető technológiával védené az égboltot a távközlési cég

biztonság

2 perc

A vállalat bejelentette, hogy elkezdték tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását.

A repülőgépek védelmére tervezett korszakalkotó megoldás innovatív 4G és IoT (Dolgok Internete) technológián alapszik. Segítségével a véletlenszerű vagy szándékos berepülések megelőzhetők lesznek olyan kritikus helyszínek közelében, mint a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek vagy a kórházak.

A kereskedelmi forgalomban kapható civil drónokat kis méretük miatt a hagyományos radar nem tudja érzékelni. Ennek ellenére világszerte komoly veszélyt jelentenek a légiközlekedésre, különösen a repülőterek közvetlen közelében.

A drónokat bűncselekményekhez is használják – például drogcsempészethez vagy csempészáruk börtönökbe juttatásához. Ezen felül a biztonsági és hírszerzési hatóságokat egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kis méretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított automata repülőket is bevethetnek a GPS segítségével bemért célpontok ellen.

Rohamosan növekszik a drónok általi veszélyeztetettség

Az „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (Single European Sky Air Traffic Management Research, SESAR) elemzése szerint 2050-re az Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek majd évente. Ez a hagyományos, repülőszemélyzettel rendelkező légi járművek összesített éves repülési idejének a hétszerese.

A Vodafone IoT drónkövető és biztonsági megoldásának tesztjei az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Aviation Safety Agency, EASA) céljait támogatják, hiszen a szervezet jelenleg a drónok üzemeltetésére vonatkozó új páneurópai szabályozás kialakításán dolgozik.

A távközlési cég által kidolgozott új technológia ezen felül növeli az EU esélyét, hogy a dróntechnológia területén a globális innováció központjává válhasson az Európai Bizottság U-space elnevezésű, innovatív és biztonságos drónüzemeltetésére vonatkozó elképzelésével összhangban.

Folytatják a tesztelést

Egy tavaly elvégzett kísérlet után a 2018-as évre további teszteléseket tervez a szolgáltató Spanyolországban és Németországban az illetékes hatóságok koordinálása mellett. A kísérletek célja, hogy a Vodafone drónkövető és biztonsági technológiája már 2019-től kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

A technológia működéséről következő cikkünkben olvashatnak.