Egyre égetőbb kérdéssé válik a városok kiberbiztonsága

Egyre égetőbb kérdéssé válik a városok kiberbiztonsága

Egyre égetőbb kérdéssé válik a városok kiberbiztonsága

biztonság

2 perc

Egy éve indult az Okos Városok Védelme elnevezésű non-profit globális kezdeményezés, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az intelligens városok kiberbiztonsági problémáira. A kezdetek óta a projektben részt vevő szakértők száma tízről több mint harmincra, míg a támogató szervezetek száma négyről tizenötre emelkedett.

A Securing Smart Cities (SSC) számos dokumentumot tett közzé, amelyek abban segíthetnek a hatóságoknak, hogy miként alakíthatnak ki megfelelően automatizációs technológiákat, valamint hogyan kell megszervezni egy intelligens település védelmét. Gyakorlati kutatásaik a legjelentősebb biztonsági kérdéseket vizsgálták, a felügyeleti rendszerek problémáit, valamint a kommunikációs hálózatokat és az azokra leselkedő veszélyeket.

Ezzel egy időben a szervezet képviselői számos tematikus eseményen vettek részt: így például az Egyesült Államok kormányát tájékoztatták az okosvárosok biztonságának jelenlegi helyzetéről, de segítettek az Európai Unió Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökségének is két tanulmány elkészítésében, melyek a tömegközlekedési hálózatokban felmerülő problémákkal foglalkoztak. 

„Az egyik dolog, amit ebben az évben megtanultunk, hogy nagy szükség van a kiberbiztonsági problémák feltérképezésére. A közösség komoly erőfeszítéseket tesz az ezzel foglalkozó kutatások elkészüléséért, de még ennél is többet kellene tennünk. Összességében sikeres évünk volt, tanulmányainkat már most is használják a világ vezetői és döntéshozói a tervezési és fejlesztési stratégiáikhoz" – mondta Mohammad Amin Hasbini, az SSC igazgatósági tagja, a Kaspersky Lab szakértője. 

A jövőben a közösség támogatói és közreműködői továbbra is a tudatosság növelésére fognak törekedni a városbiztonsági kérdések kapcsán, elsősorban eddigi tapasztalataik megosztásával, valamint újabb kutatások indításával.

Ahogy a Kaspersky közleményéből kiderül, a városok továbbra is fejlesztenek és beépítik az új technológiákat infrastruktúrájukba, azonban még mindig sokszor figyelmen kívül hagyják a kiberbiztonság jelentőségét. Az SSC közösségének kulcsszerepe lehet a nagyhatalmi vezetők és döntéshozók (kormány, gyártók, szakértők stb.) tájékoztatásában, valamint a jelenlegi problémák és a lehetséges megoldások feltérképezésében is.