Egyre súlyosabb károkat okoz az adatvesztés

Kapcsolódó cikkek

Egyre súlyosabb károkat okoz az adatvesztés

Egyre súlyosabb károkat okoz az adatvesztés

biztonság

2 perc

Sérült vagy hibás mobileszközök adatainak mentését is vállalja augusztustól a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. A társaság évente 2500-3000 adatmentést végez, a hazai megbízások teszik ki a projektek több mint felét, de 40 százalék körül van a német piac részesedése is.

A cég világszerte ismert a sérült adathordozók helyreállításáról. A Kürt augusztustól bővítette szolgáltatásportfólióját, és most már vállalják bármilyen típusú sérült vagy hibás mobileszköz – okostelefon, táblagép – adatainak mentését is. Egyaránt vállalják a mentést, ha fizikailag sérült – törött vagy elázott – készülékről van szó, vagy szoftverhiba miatt nem fér hozzá valaki a mobileszközön tárolt adataihoz.

„33 éve mentünk adatokat, most újabb területtel bővítettük a szolgáltatásainkat, ami a napjainkban nagy jelentőséggel bír. A telefonok és egy egyéb mobileszközök fejlődésével egyre több dologra használjuk ezeket a készülékeket, és folyamatosan növekszik a rajtuk tárolható adatok mennyisége is. Így egyre értékesebb adatok veszhetnek el egy telefon megsérülésével” – mondta el Kertész Zoltán, az adatmentési üzletág igazgatója.

A magyar társaság folyamatosan kap megkereséseket sérült adathordozók kapcsán, évente átlagosan több mint tucatnyi országból kapnak felkérést. A megbízások valamivel több mint fele Magyarországról érkezik, de jelentős a német piac részesedése is. Az adatmentési projektek mintegy 40 százaléka németországi ügyfelekhez kötődik, miután a cég 2002 óta saját leányvállalattal helyben is jelen van.

Tapasztalataik szerint egyre több megkeresés érkezik magánszemélyek részéről, illetve szembetűnő, hogy milyen látványos mértékben nőtt az érintett adatmennyiség. Az adatmentési üzletáguk a múlt évben két petabájtnyi adatot (mintha 5 évig néznénk 4K filmet folyamatosan) mozgatott meg az adatmentési projektek során, tízszerese az öt évvel ezelőtti mennyiségnek.

„A COVID érkezésével jelentős mértékben felpörgött a digitalizáció, azonban a nem megfelelően előkészített projektek vagy az otthoni munkavégzésre történő átállás félmegoldásai miatt az adatvesztések száma is nőtt. Biztos vagyok abban, hogy egyre több ilyen incidens lesz, hiszen egyre jobban megfizethetők az adattárolók, ugyanakkor a felhasználók hajlamosak megfeledkezni arról, hogy ezek sem örökéletűek, tönkremehetnek. Egy ilyen helyzet nemcsak a vállalkozásoknak, de magánszemélyeknek is hatalmas károkat okozhat, így a szolgáltatásunk iránt a jövőben is stabil, folyamatos kereslet lesz” – tette hozzá Kertész Zoltán.