Egyre több testkamera segíti a kalauzok munkáját

Kapcsolódó cikkek

Egyre több testkamera segíti a kalauzok munkáját

Egyre több testkamera segíti a kalauzok munkáját

biztonság

1 perc

A MÁV-START várhatóan 2020 első felétől folytatja a – meglévő rendszerrel kompatibilis – viselhető eszközök beszerzését.

Önkéntes alapon egyre több jegyvizsgáló használja a testkamerákat a bántalmazások, támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében. Legtöbben a miskolci, a debreceni és a dombóvári térségben választották ezt a lehetőséget.

A kalauzok elmondása alapján a tapasztalataik nagyon pozitívak. A Mobil Kamerás Rögzítő rendszer elindítása óta az érintett vonatokon nem történt atrocitás a szolgálatot teljesítő kollégákkal szemben.

A vagyonvédelmi rendszerekre alapvetően érvényes, hogy már azok látható alkalmazása is visszatartó hatású. Ez a mobilkamerás megoldások esetében sincs másként. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a készülékek használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság.

Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.

Jegyvizsgálót 2018-ban 123 esetben, 2019-ben 70 esetben ért inzultus, amiből 48 tettlegességig fajult, két eset ebből pedig nyolc napon túli sérüléssel járt.