Elriaszthatják a betörőket az okosotthonok

Kapcsolódó cikkek

Elriaszthatják a betörőket az okosotthonok

Elriaszthatják a betörőket az okosotthonok

biztonság

2 perc

Már csak rövid időszak van hátra a télből, de a téli sportok szerelmesei számára még tart a szezon, így elég sokan látogatnak hazai és külföldi sípályákra. Egy néhány napos külföldi kirándulás alatt az üresen hagyott otthonra számtalan veszély leselkedhet. Ugyanakkor ma már nem kell vagyonokat áldoznunk a biztonságra, számtalan egyszerűen telepíthető biztonsági okoseszköz áll rendelkezésünkre.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által nyilvánosságra hozott adatok szerint több mint 47 ezer lakásba törtek be 2015-ben, a legveszélyeztetettebb térség pedig a közép-magyarországi régió. Itt mintegy 10 ezer lakásbetörést regisztráltak, amelyből 6200 eset Budapesten történt.

A betöréshez pedig nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és megtakarított készpénzünket, laptopunkat, elektronikai eszközeinket elvitték. Hogy az Ön lakása veszélyben van-e? Ha nincs rajta legalább rács, riasztó vagy valamilyen megfigyelő eszköz, könnyen áldozatul eshet, a betörők számára ugyanis a kiválasztási szempontok között ezek is szerepelnek.

„Egy társadalomban könnyen állandósul a bűnözéstől való félelem, amely nyomasztó, de aktivizálja is az embereket a megoldások keresésére” – véli Boros János kriminálpszichológus, egyetemi docens.

„A kutatások azt mutatták, hogy ha az emberek a saját anyagi lehetőségeikhez képest mindent megtesznek azért, hogy lakásukat, vagyontárgyaikat megfelelő biztonsági berendezésekkel megvédjék, akkor szorongásuk csökken, biztonságérzetük nő. Annak a tudata, hogy ’én mindent megtettem, amit az anyagi lehetőségeim megengednek’, leveszi a felelősséget az egyén válláról” - tette hozzá a szakember.

Ma már nem feltétlenül szükséges nagy értékű beruházás ahhoz, hogy nagyobb biztonságban legyen az otthona. Például a Media Marktnál rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet láthatnak otthonukról – például felhőalapú kamerán keresztül.

A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségek szerint bármikor bővíthető, így később hozzáadható például nyitás- és mozgásérzékelő, vagy riasztó is.

„Az okos biztonsági rendszerek telepítése rendkívül egyszerű, magunk is elvégezhetjük és bővíthetjük. Ha ezeket használjuk, nyugodtabban utazhatunk el, hiszen egy mobilalkalmazáson keresztül bármikor ránézhetünk otthonunkra. Az azonnali vészjelzésnek köszönhetően egy esetleges betörés esetén pedig azonnal értesíthetjük a hatóságokat” – összegezte Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád áruház ügyvezető igazgatója.

Nézzen utána a szabályozásnak!

A kamera telepítése előtt érdemes tanulmányozni a vonatkozó jogszabályokat. A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látószögébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete, valamint nyilvános közterület sem. Ha a kamerát nem lehet úgy beállítani, hogy ezt a feltételt teljesítse, akkor maszkolással kell leszűkíteni a látómezejét. Ha a videós kaputelefon kamerája az utcára néz, nem adhat felismerhető képet az egy méternél távolabb lévő személyről. A beltéri kamerákra nem vonatkozik ilyen korlátozás.