Eltéríthetőek a virtuális asszisztensek?

Kapcsolódó cikkek

Eltéríthetőek a virtuális asszisztensek?

Eltéríthetőek a virtuális asszisztensek?

biztonság

2 perc

Egyre népszerűbbek a telefonokba és az okosotthon-vezérlőkbe épített hangvezérelt asszisztensek – egy kutatás azonban rámutatott, hogy ultrahangon keresztül akár titkos parancsokat is kaphatnak.

Mára a hangvezérelt szoftverek annyira elterjedtek, hogy átlagban bárhova megy az ember, legalább egy mindig van a közelében – ha más nem, valakinek az okostelefonján. Ezek az asszisztensek a telefon legtöbb funkcióját tudják vezérelni, ám az okoshangszórókba integrált változataik akár a lakás különböző berendezéseit is irányíthatják.

Hangvezérlés: újabb megoldás tökéletesíti a technológiát

Épp ezért aggályos a kínai Csöcsiang Egyetem kutatási eredménye, mely szerint az eszközök mikrofonjai akár az ultrahangon leadott parancsot is képesek értelmezni. A kísérletben egy speciális szerkezet segítségével az emberi hallótartományon kívül eső frekvenciára (azaz 20 ezer Hz fölé) konvertáltak egy hangüzenetet, és visszajátszották a telefonoknak.

Tizenhat különböző rendszert sikerült ilyen hallhatatlan módon vezérelni, egyebek közt az Apple Sirijét, az Amazon Alexát, a Google Assistantet és még számos autóba szerelhető hangvezérlőt. A kutatók a megoldást „DolphinAttack” névvel látták el, tekintve, hogy a delfinek a denevérekhez hasonlóan az emberi fül számára érzékelhetetlen frekvenciájú hanghullámokkal tájékozódnak.

Természetesen a megoldásnak komoly akadályai is vannak, és egyelőre csak kontrollált tesztkörnyezetben sikerült eredményeket elérni vele. Először is nagyjából egyméteres távolságig működik az ultrahang-sugárzó speciális hangszóró, mely szintén nem egy könnyen elrejthető kémfelszerelés, így feltűnő lenne a használata. Ezentúl a környezeti zajok is erősen bezavarnak: egy csendes irodában 100% sikerességgel sikerült bekapcsolni az iPhone-ok repülő üzemmódját, de egy kávézóban az esetek 80%-ában, míg az utcán már csak a próbálkozások harmada járt sikerrel.

Nem is beszélve arról, hogy általában a virtuális asszisztensek szintén hangosan reagálnak a parancsokra, ami miatt erősen kérdésées, hogy észrevétlenül el tudna-e végezni bármilyen feladatot a telefon. A biztonsági beállítások közül mindenképp ki kell emelni, hogy az igazán komoly problémákat felvető parancsokat, mint például a pénzátutalás vagy mobilfizetés, csak a személyazonosság igazolása után hajtják végre az okoseszközök.

Forrás: The Verge