Februárban érkezik a megújult IT-biztonsági szabvány

Kapcsolódó cikkek

Februárban érkezik a megújult IT-biztonsági szabvány

Februárban érkezik a megújult IT biztonsági szabvány, az ISO 27002:2022

biztonság

2 perc

Az automatizálást még inkább támogató, üzleti-informatikai szoftverek fejlesztése és az eddigi elavult rendszerek korszerűsítése időről időre biztonsági kihívások elé állítják a technikai szakembereket, vezetőket és felhasználókat. Ezen technológiai megoldások alkalmazásából eredő újszerű kockázatok csökkentése modern eszközöket igényel, melyek időszerűvé teszik az ISO 27000-es szabványcsalád korszerűsítését is.

Minden bizonnyal az ISO 27000-es sorozat nevezhető ma a legismertebb IT-biztonsági szabványcsaládnak, amely lehetőséget biztosít szervezeti akkreditációra, ugyanakkor vállalatok ezrei alkalmazzák szerte a világon IT-biztonsági keretrendszerük alapköveiként.

A 27001-es és 27002-es szabvány utolsó, 2013-as verzióinak publikálása óta, számos új technológiai trend látott napvilágot. A 27001-es szabvány alapvetően két részből áll: az első alkotórész az Információbiztonsági Irányítási Rendszer, mint a biztonsági szervezet és vezetői folyamatok összességének kerete és hozzá kapcsolódó elvárások együttese. A második rész, a konkrét IT-biztonsági követelmények – azaz kontrollok – listája kategóriánként.

Az ISO 27002, melynek frissített változatát jövő hónapban publikálják, részleteiben ismerteti és javaslatot tesz ezen biztonsági kontrollok alkalmazására. Az ISO 27002 2013-as változata összesen 114 kontrollt tartalmaz 14 biztonsági témában.

Változások a tech-trendek és a pandémia tükrében

A 2022-es megújult változatban a 114 kontroll számottevően, tartalmilag továbbra is a szabvány részét képezi, azonban az egymáshoz szorosan kapcsolódó követelményeket összevonták, így a kontrollok száma 93-ra csökken.

A kontrollokat a technológiai térben bekövetkezett trendeknek köszönhetően kiegészítik további témakörökkel, mint például a Threat Intelligence, felhőbiztonság, távmunka biztonsága, adatszivárgás megelőzése, adatmaszkolás stb.

Ezek a kiegészítések tükrözik az előző években megjelent szabályozói elvárásokat és a pandémia alatt tapasztalt biztonsági kihívásokat. Mindemellett néhány kontroll kikerült a szabványból, mint például a vagyonelemek eltávolítása (Removal of Assets), illetve számos követelmény átdolgozásra, kiegészítésre kerül például a jogosultságkezelési területen.

14 helyett négy kategória

A 2022. februárban megjelenő új csoportosítás a kontrollokat 4 kategóriába sorolja az eddigi 14 helyett:

  • Szervezeti Kontrollok (Organisational Controls)
  • Személyi Kontrollok (People Controls)
  • Fizikai Kontrollok (Physical Controls)
  • Technológiai Kontrollok (Technological Controls)

Minden kontroll külön az adott kontroll sajátosságait leíró attribútumokkal is rendelkezni fog. Ilyen attribútumok a kontroll típusa, a CIA (bizalmasság – sértetlenség – rendelkezésre állás) biztonsági követelmények hármasára történő hatása, és a kontroll biztonsági domainje (például irányítás és ökoszisztéma, védelem, ellenálló képesség stb.). Ez alapul szolgálhat a különböző IT-biztonsági keretrendszerek közötti átjárhatóságnak, valamint segít az informatikai területen kevésbé jártas munkatársaknak is az egyes követelmények üzleti hatásainak megértésében.

„Az új ISO szabvány implementálásához szükségessé válhat a teljes IT-biztonsági irányítási rendszer újragondolása és a szabályzatok, illetve kapcsolódó dokumentumok aktualizálása. Feltételezhetően a 2022-es kiadás módosításai hatással lesznek a szabványcsalád további tagjaira is, ezért például az ISO 27001 megújult verziója is valószínűsíthető a közeljövőben. Azonban várhatóan lesz egy rövid átmeneti időszak, amikor az akkreditáló szervezetek még elfogadják a 2013-as változat által előírt követelményeket a tanúsításhoz” – foglalta össze Barta Gergő, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.