Felejtse el a kulcsokat!

Kapcsolódó cikkek

Felejtse el a kulcsokat!

Felejtse el a kulcsokat!

biztonság

3 perc

Okoszárakból már eddig is bőven akadt a piacon, az Otto azonban az eddigiektől eltérő megoldást kínál. A különleges zárat kifejezetten úgy tervezték, hogy teljesen kulcs nélkül működjön, és csak a beépített tárcsa, valamint a kapcsolódó alkalmazás szükséges hozzá.

Ahogy azt Sam Jadallah tervező is elmondta, a zárak gyenge pontja mindig is a kulcs volt: így védheti bármilyen okosmegoldás a házat, egy hétköznapi rabló is feltörheti azokat. Az Otto azonban digitális titkosítással véd mindent, ráadásul nem foglal el több helyet az ajtón, mint egy hagyományos reteszes zár.

Kulcs helyett már órával is kinyithatja az ajtót

Az acélhengeren belül minden elvárható elektronika és kiegészítő megtalálható, így távozáskor a tulajdonos egyetlen gombnyomással bezárhatja az ajtót, visszafelé ugyanilyen könnyű bejutni. Ehhez azonban a jogosultsággal rendelkező okostelefonnak Bluetooth-hatótávon belül kell lennie. Így gyakorlatilag maga az okostelefon lesz a digitális kulcs. Ha esetleg a készülék lemerülne, akkor a zár külső részen elhelyezett tárcsán manuálisan betáplálható egy biztonsági kód.

Bentről a szerkezet elforgatásával zárható az ajtó: tetszés szerint vagy el kell forgatni a tárcsát, vagy egyszerűen meg kell nyomni a készüléket. A fejlesztőmérnökök szerint az eszköz használata teljesen biztonságos. A szakértő ennek nyomatékosítására kifejtette: az Egyesült Államok titkosszolgálata által is használt AES-256 titkosítás segítségével garantálják, hogy tényleg csak az arra jogosultak telefonjait engedjék keresztül a záron.

A fizikai paramétereket tekintve a zár rozsdamentes acélból készült, nehezen betörhető vagy átvágható, és a zárfunkció még a képernyő sérülése esetén is működik. A készüléket viszont maga a cég maga sem képes távolról kinyitni, ami lehetetlenné teszi egy szerverszintű hackertámadás során, hogy az összes ajtó hirtelen kinyíljon. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogyha a felhasználó netalán elhagyja a telefonját, nem emlékszik a kódra és otthon sincs senki, akkor bizony komolyan törheti a fejét, hogyan jut be a saját lakásába.

A zár gombelemmel működik, és egyhuzamban nagyjából 3 hónapig bírja az elem. Habár a kivitelezés nagyon elegánsra sikerült, a 699 dolláros (körülbelül 180 ezer forintos) ár azonban már kevésbé bizonyulhat meggyőzőnek az erre érzékenyek számára.

Forrás: Stacey on IoT