Félelmetesen sok a kockázatos IoT-eszköz

Félelmetesen sok a kockázatos IoT-eszköz

Félelmetesen sok a kockázatos IoT-eszköz

biztonság

1 perc

Kiberbiztonsági kutatók figyelték meg, hogy a tíz legnagyobb amerikai városban 178 millió olyan eszköz csatlakozik az internetre, mely potenciális kiskaput jelenthet a hackerek számára.

A hálózati biztonsággal foglalkozó RSA évente megrendezett kiberbiztonsági konferenciáján, San Franciscóban prezentálták jelentésüket a Trend Micro kutatói, Numaan Huq és Stephen Hilt, akik elképesztő mennyiségű olyan eszközt találtak az interneten, melyek biztonsági intézkedései a minimálisan elegendőt sem érik el.

Hol vannak rések az IoT pajzsán?

Ráadásul ezek felderítéséhez egy viszonylag egyszerű, bárki által elérhető rendszert, az IoT-eszközöket számon tartó Shodan keresőt használták. Az eszközök többnyire otthoni vagy céges hálózatokhoz kapcsolódnak, és ha könnyű a megtalálásuk, illetve a helyi rendszerbe történő bejutás, akkor egy támadó könnyedén túl tud lépni ezen az első lépcsőn, és az elsődleges manipuláció után más, kiemelten védendő adatokhoz is hozzá tud jutni – olvasható az IT Café tech-portálon.

A kutatók mindezek mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a könnyű megtalálásban nemcsak a gyártók, hanem a felhasználók is felelősek lehetnek. Ezeket az eszközöket ugyanis többnyire teljesen felelőtlenül, szinte korlátozások nélkül engedik internetkapcsolathoz, ez pedig szinte sosem jó ötlet.

Így azon túl, hogy a gyártóktól magasabb szintű biztonsági megoldásokat kell követelni, a felhasználók részéről is szükség van egyfajta kiberbiztonsági tudatosságra.