Fontos kérdések az intelligens zár beszerzése előtt

Fontos kérdések az intelligens zár beszerzése előtt

Fontos kérdések az intelligens zár beszerzése előtt

biztonság

3 perc

Otthona „felokosítását” tervezi? Erre a néhány szempontra kifejezetten fontos odafigyelni.

Az intelligens zárak nem feltétlenül teszik biztonságosabbá az otthont, viszont az ajtó távvezérlésével jobban kézben tartható a működés, a „digitális kulcsok” pedig igény szerint odaadhatók a barátoknak, a családtagoknak vagy a gondozóknak – bárkinek, akinek a tulajdonos rendszeres bejárást szeretne biztosítani otthonába.

Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy nem minden megoldás egyforma. A következőkben áttekintjük a rendelkezésre álló lehetőségeket, illetve, hogy mit érdemes vásárláskor szem előtt tartani.

Meg akarja tartani a hagyományos zárszerkezetet is?

Vannak olyan modellek, melyek a már meglévő zárakkal együtt használhatók, ilyen például az August vagy a Poly-Control modellje. Ezeknek a felszerelése is egyszerűbb, és akkor is ideális megoldást jelenthetnek, ha valakinek kétségei vannak a belső hardveres alkotóelemek által nyújtott biztonságot illetően.

A biztonság a fő az okosotthonok rajongóinakMilyen kommunikációs szabványt használna?

Bluetooth

Ez a megoldás kevesebbet fogyaszt, mint az egyéb vezeték nélküli technológiák, különösen a Wi-Fi. Az energiafelhasználás sem elhanyagolható szempont, hiszen a legtöbb ember nem szeretne vezetékeket futtatni a bejárati ajtóban vagy nem szeretné állandóan az elemeket cserélni. 

Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a Bluetooth hatótávolsága a legjobb esetben is csak nagyjából 90-100 méter, így az ilyen típusú darabok irányítása nagyrészt csak az ingatlanon belül lehetséges. Ugyanakkor nagy előnye, hogy használatához nincsen szükség további tartozékra, egy megfelelő okostelefon elegendő a használathoz – összegezte a Cnet.com.
 
Z-Wave

Ebben az esetben speciális központi egységre van szükség az okostelefonról történő irányításhoz. Ez az úgynevezett hub képes kommunikálni az otthoni Wi-Fi-hálózattal, mely aztán interneten keresztül továbbítja az adatokat, így a zár bárhonnan irányítható.

A Z-Wave kapcsolat hatóköre átszámítva körülbelül 37 méter, azonban ez minden további eszközzel tovább növelhető, a maximum körülbelül 183 méter. Az ilyen típusú megoldások hátránya, hogy a Wi-Fi-kommunikációhoz kiegészítő hub-ra van szükség, ugyanakkor előny, hogy sokkal több harmadik féltől származó eszközhöz lehet csatlakozni, mint a szabványos Bluetooth-os zár esetén.

Wi-Fi

Egyes modellek – mint például az August okoszár – mellé kiegészítő megoldásként választható a Wi-Fi. Ebben az esetben konnektorra is szükség van, a kapcsolat pedig a Bluetooth-os záron és az otthoni Wi-Fi-hálózaton keresztül biztosított. Ebben az esetben az irányítás bárhonnan megoldható, amennyiben a felhasználó csatlakozik az internethez.

Cikkünket hamarosan folytatjuk.