Globális megoldást igényelnek a kiberbiztonsági kockázatok

Kapcsolódó cikkek

Globális megoldást igényelnek a kiberbiztonsági kockázatok

Globális megoldást igényelnek a kiberbiztonsági kockázatok

biztonság

3 perc

A digitális gazdaság fejlődésében jelentős akadályt jelenthet, ha hamarosan nem sikerül áttörést elérni az internetes biztonság terén. Így vélekedik az Accunture nemzetközi kutatásában a válaszadók 79 százaléka.

A tanácsadó cég prognózisa szerint 5.200 milliárd dollár többletköltséget és árbevétel-kiesést okozhatnak az internetes támadások a következő öt évben. A globális kutatásban több mint 1.700 vállalati vezető vett részt.

A válaszadók 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az internet kiberbiztonsági szempontból egyre megbízhatatlanabb és bizonytalan a veszélyek elleni védekezésben.

Ugyanakkor a megkérdezettek háromnegyede úgy gondolja, hogy a kiberbiztonság veszélyeivel szemben összehangolt és közös fellépésre lesz szükség, mivel egymagában egyetlen szervezet sem tudja megoldani a problémát.

A kiberbiztonság miatti aggodalmak erősödésére utal, hogy a vezetők 56 százaléka szívesen fogadná, ha egy központi szervezet vagy irányító testület szigorúbb üzleti előírásokat határozna meg ezen a területen.

„Az internetet nem ilyen szintű komplexitásra és digitális környezetre hozták létre, ezért elég egy óvatlan kattintás – a vállalaton belül vagy kívül – ahhoz, hogy valaki áldozatul essen egy végzetes kibertámadásnak” – emelte ki az Accenture Security ügyvezető igazgatója.

„Egyetlen vállalat sem képes egyedül megbirkózni az internetes fenyegetések veszélyeivel. Egy olyan globális problémáról van szó, amely globális megoldást követel, ezért kulcsfontosságú az együttműködés. Az erős és megbízható digitális gazdaságra épülő jövő kialakításához a felsővezetőknek túl kell tekinteniük a szervezeti határokon, partnerökoszisztémákat kell kialakítaniuk és a teljes értéklánc védelmét ki kell építeniük – minden egyes partnerre, beszállítóra és ügyfélre kiterjesztve” – fejtette ki Kelly Bissell.

Az új technológiák gyors megjelenése újabb kihívásokat jelent

A válaszadók 79%-a úgy véli, hogy szervezete gyorsabban vezeti be az új technológiákat, mint ahogy a webes biztonság problémáit képes megoldani.

Háromnegyedük azt is beismeri, hogy a kiberbiztonság területén épp a dolgok internetéhez (IoT) és az ipari dolgok internetéhez (IIoT) hasonló új technológiák miatt csúszott ki kezükből az irányítás.

A többség (80%) szerint egyre nehezebb megvédeni cégüket a partnereknél tapasztalt hiányosságok miatt, ami egyáltalán nem meglepő napjaink összetett internetes ökoszisztémájában.

Számos felsővezető kiemelten fontosnak tartja a fogyasztói adatok védelmét. 76% szerint a fogyasztók nem bízhatnak online személyazonosságuk biztonságában és aggódnak amiatt, ha túl sok személyes adatuk érhető el korlátozás nélkül.

A jelentés három olyan intézkedést ismertet, amelyet a vezetők végrehajthatnak az internetes biztonság javítására:
 
Szabályozás: összefogás más vállalatokkal és globális fellépés, illetve együttműködési törekvések ösztönzése más felsővezetőkkel, kormányzati és hatósági szereplőkkel a kibertámadások megelőzésére.

Üzleti architektúra: idesorolható a digitális bizalomra épülő védelem és a kiberbiztonság alapjainak megszilárdítása. A vállalat teljes körű védelme a partnerek és az ellátási láncok ökoszisztémájának minden szintjén.

Technológia: a vállalatok és a biztonság fejlesztése, új technológiák bevezetése, az IoT-biztonsággal kapcsolatos tudás fejlesztése, valamint felkészülés a kvantumtechnológia kihívásaira. Annak biztosítása, hogy a szoftveres biztonsági és frissítési funkciókat már a tervezés kezdeti szakaszában beépítik az IoT- és mobileszközökbe.