Használja okosan a hálózatokat!

Használja okosan a hálózatokat!

Használja okosan a hálózatokat!

biztonság

2 perc

A ma már szinte mindenhol elérhető WiFi-hálózatok kényelmessé teszik a munkát és a szórakozást is, de komoly veszélyeket is rejthetnek. Íme, néhány újabb javaslat, hogy mire érdemes figyelni.

Nyilvános WiFi kerülése

A publikus hálózaton keresztül illetéktelenek is könnyedén hozzáférhetnek a különféle eszközökhöz, így érdemes kikapcsolni az „automatikus csatlakozás” funkciót a telefonokon, de nem árt óvatosnak lenni például reptereken vagy kávézókban elérhető csatlakozási pontokkal sem.

A legtöbb okostelefon alkalmas mobilinternetes WiFi-hotspotok létrehozására, de kaphatóak direkt erre a célra kifejlesztett eszközök is. Továbbá érdemes utánanézni a VPN-eknek is (virtuális privát hálózatok), melyek biztonságosan köthetik hálózatba a különböző eszközöket.

Több hálózat használata

Így is erősebb lehet az otthoni Wi-Fi

A Prescient Solutions szakértője szerint az elkülönített internetkapcsolatokkal a támadási kockázat is csökkenthető, így érdemes több internet-előfizetésbe is beruházni vagy VLAN-t (virtuális helyi hálózatok) használni, így ha illetéktelenek valahogy hozzá is férnek az egyik eszközhöz, a többit akkor sem érhetik el.

Az alapértelmezett felhasználónév és jelszó megváltoztatása

Sok készülékhez tartozik alapértelmezett felhasználónév és jelszó, amelyet a támadók könnyedén megtalálhatnak az online fórumokon, így érdemes ezeket minden egyes újonnan vásárolt eszköz esetén megváltoztatni. Továbbá javasolt összetett, számokat, szimbólumokat és nagybetűket is tartalmazó jelszavakat megadni. (Ez a lehetőség lehet, hogy nem minden helyzetben működhet, erről korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.)

Csak a saját eszközeit használja

Bár ez egyértelműnek tűnhet, az emberi természet már csak olyan, hogy a kíváncsiság sokszor győzedelmeskedik a józan ész fölött – az informatika világában ez az úgynevezett social engineering (azaz pszichológiai manipuláció). A hackerek például sok esetben szándékosan hagynak el rosszindulatú szoftvereket tartalmazó eszközöket a célpontjaik ajtaja előtt. Egy tanulmány szerint pedig a megtalálók közel a fele minden további nélkül csatlakoztatja egy talált pendrive-ot a számítógépéhez, ezzel pedig fennáll a veszélye, hogy azonnal kényes vállalati információkat játszhat át a kiberbűnözők kezébe.

Ha kíváncsi további tippekre, olvassa el cikksorozatunk előző részét is!

Forrás: MarketWatch