Hatalmas károkat okozhat a vállalatoknak a kiberbűnözés

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas károkat okozhat a vállalatoknak a kiberbűnözés

Hatalmas károkat okozhat a vállalatoknak a kiberbűnözés

biztonság

2 perc

A globális kutatás szerint a cégek csupán 30 százaléka bízik az internet biztonságában.

A következő öt évben a vállalatoknak mintegy 5 200 milliárd dollár többletköltséget és árbevétel-kiesést okozhatnak az internetes támadások. A cégek ugyanis gyorsabb ütemben állnak át az összetett internetes üzleti modellekre, mint ahogy bevezetik a kritikus eszközeik védelméhez szükséges óvintézkedéseket – állapította meg az Accenture új kutatása.

A világszerte több mint 1.700 vállalati vezető bevonásával elvégzett „A digitális gazdaság védelme: az internet iránti bizalom újjáépítése” (Securing the Digital Economy: Reinventing the Internet for Trust) című tanulmány kiemelte a vezetők egyre fontosabb szerepét is a technológia, az üzleti architektúra és az irányítás területén.

A jelentés megállapítja, hogy az átfogó internetes bűnözés egyre jelentősebb kihívást jelent a vállalatoknak az üzleti működés, az innováció, a növekedés, valamint az új termékek és szolgáltatások bevezetése terén.

A kockázat a csúcstechnológia terén a legmagasabb, ami évente több mint 753 milliárd dollárt jelent, ezután az élettudományok 642 milliárdnyi, valamint az autógyártás következik 505 milliárd dollárnyi kockázattal.

„Az internetes biztonság kifinomultsága elmarad a kiberbűnözők eszközeitől, amely gyengíti a digitális gazdaságba vetetett bizalmat” – emelte ki Omar Abbosh, a kommunikációs, technológiai- és médiaszektorért felelős operatív csoport globális vezetője.

„Az internetes biztonság erősítéséhez határozott – és néha formabontó – vezetésre van szükség az információbiztonsági vezető (CISO) mellett a vezérigazgató részéről is. Ahhoz, hogy egy vállalat maximálisan védetté váljon az internetes támadásokkal szemben, a cég vezetőjének – amellett, hogy elfogadja a CISO szakmai döntéseit – a biztonságot már a projektek tervezésének első szakaszában be kell építeni. Emellett más üzleti területek vezetőinek is felelősséget kell vállalniuk a cég teljes biztonságáért és az adatvédelemért” – tette hozzá az Accenture szakembere.