Így tegye biztonságossá otthonát a legjobb wifis eszközökkel

Így tegye biztonságossá otthonát a legjobb wifis eszközökkel

Így tegye biztonságossá otthonát a legjobb wifis eszközökkel

biztonság

3 perc

Szeretne egy rendszert, ami az év minden napján, 0-24-ben felügyeli otthona biztonságát? Akkor tartson velünk, hiszen az általunk ajánlott eszközök segítségével ezt egyszerűen és költséghatékonyan oldhatja meg.

A megoldás egyszerűbb, mint gondolná

Egy okosotthon több szempontból is hasznos választás lehet. Az egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor ellenőrizni tudjuk lakásunk vagy házunk és a benne található eszközök állapotát, így egy váratlan meghibásodást is egyszerűen kiküszöbölhetünk. Emellett energiatakarékosság tekintetében is kiemelkedő eredményeket érhetünk el okosotthonunkkal, ráadásul ezek a rendszerek rendkívül egyszerűen kezelhetőek és alkalmazkodnak a felhasználó(k) szokásaihoz.

Az okosotthonban lévő ökoszisztémába mindenképpen érdemes beilleszteni egy intelligens biztonsági rendszert, ami folyamatosan képes ügyelni otthonunk védelmére. Okoseszközeinkhez hasonlóan ez ugyancsak a saját wifihálózatunkra kapcsolódik, éppen ezért rendkívül fontos, hogy vezeték nélküli kapcsolatunkat minél inkább biztonságossá tegyük.

Mire képes az okos biztonsági rendszer?

Már egy belépő szintű megoldással is rengeteget nyerhetünk biztonságtechnikai szempontból, hiszen a legtöbb ilyen rendszer ajtó-, ablak- és mozgásérzékelőket egyaránt tartalmaz. Így nem csak arról kapunk tájékoztatást azonnali értesítés formájában, ha valamelyik nyílászárónkkal történt valami, hanem arról is, ha bármilyen mozgás van az otthonunkban.

Érdemes azonban egy fokkal komplexebb otthoni ökoszisztémát kiépíteni, amiben a fentieken túl a védett hálózati lehetőségek, okoszárak, videócsengők, füst-, szénmonoxid- és vízérzékelők, valamint intelligens kamerarendszerek egyaránt beletartoznak. A betörők ellen saját szirénarendszert is beépíthetünk, hogy a közelben lévő szomszédaink is segíthessenek a tettesek megállításában, vagy éppen kézre kerítésében.

A bővebb rendszer további nagy előnye, hogy akár saját szabályokat is felállíthatunk, ami további automatizáltságot tesz lehetővé. Például, ha valamelyik mozgásérzékelő jelez, akkor a lakásban található összes fény felkapcsolódhat, és az otthonunkban történő események is egytől egyig rögzítésre kerülhetnek.

Mi mindenre kell odafigyelnünk?

Ha egy biztonsági rendszert iktatunk be meglévő vagy új okosotthonunkba, akkor szinte biztos, hogy olyan eszközök fognak benne helyet foglalni, amik egymástól eltérő vezeték nélküli protokollokat használnak. Ezért jobb, ha komplett rendszereket szerzünk be, amiket egy központi egységként funkcionáló hub fog össze. Ez pedig képes összehangolni a legkülönfélébb okoskütyüket, és legtöbbször egy érintőképernyős kijelzőn mutatja számunkra a legfontosabb, otthonunkkal kapcsolatos adatokat.

Nem árt odafigyelni arra sem, hogy pontosan hogyan működtethetőek a biztonsági rendszerünkben helyet kapó elemek. Vannak köztük saját akkumulátorról üzemeltethetők, amik esetén a rendszeres töltésre érdemes időt szakítanunk, de találhatunk köztük olyanokat is, melyeknek áramforrásra van szükségük. Utóbbi kapcsán akár villanyszerelői segítséget is igénybe vehetünk, hogy az otthonunkban lévő áramhálózat esetleges kiiktatása után se váljanak működésképtelenné.

Árban hatalmas különbségek lehetnek a különböző biztonsági megoldások között, ezért mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy adott árért cserébe pontosan milyen eszközöket kapunk.

Öt biztonsági rendszer, amit bátran beszerezhetsz

Segítségképpen kigyűjtöttünk több lehetőséget is, amik közül bármelyik kiváló választás lehet az otthonok biztosítására. Az első ilyen a Google Nest megoldása, ami 500 dolláros árért cserébe olyan stílusos rendszert ad, ami végtelenül egyszerűen telepíthető és rengeteg érzékelőt tartalmaz.

Ugyancsak jó választás lehet az Abode iota All-In-One Security Kit, amivel csupán 280 dollárnak megfelelő forintért könnyű kezelhetőséget, nagyszerű kamerát, többféle tárhelyet és hangvezérlést kapunk. A Honeywell is megjelent a saját biztonsági rendszerével, ami 400 dollárért arcfelismerő funkciót és hanggal való irányítási lehetőséget egyaránt biztosít.

Végezetül a vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg a Wink és a Ring Alarm telepíthető ökoszisztémáit is, hiszen ezek a lehető legolcsóbb formában tudnak gondoskodni otthonunk biztonságáról.