Ilyen könnyű feltörni egy okosvárost?

Ilyen könnyű feltörni egy okosvárost?

Ilyen könnyű feltörni egy okosvárost?

biztonság

1 perc

A Kaspersky Lab egyik szakembere megvizsgálta, vajon mennyire nehéz feladat feltörni Moszkva közlekedési rendszerét és kinyerni az adatokat.

A moszkvai lakosok már egy ideje észrevehették a fehér dobozokat a villanyoszlopok oldalán: ezek több fontos ponton mérik az előttük elhaladó autók számát és sebességét, és egy digitális térképen valós időben megjelenítik a forgalmat. Ennek köszönhetően például a torlódásokra különböző jelzőlámpa-beállításokkal azonnal reagálhatnak a közlekedésirányítók.

Denis Legezo, a biztonságtechnikai cég szakembere az érzékelők sebezhetőségét vizsgálta – olvasható az Indexen. Összegyűjtött róluk minden elérhető információt, ezek után írt egy szkennerprogramot, hogy azonosítsa az eszközöket a városban. Eközben akadt rá egy alkalmazott modellre, amely Bluetooth segítségével kommunikál.

Mivel a kapcsolat nyitott volt, csak annyit kellett tennie, hogy a gyártó által biztosított dokumentáció alapján feltelepítette a hivatalos konfigurációs szoftvert a laptopjára, odahajtott egy ilyen eszközhöz, és rácsatlakozott a rendszerére. Kiderült, hogy a karbantartók által is használt módszerrel képes akár új firmware-t (vezérlő programot) is telepíteni, ugyanis különféle forrásokból, főként a gyártó szakembereitől további információkhoz jutott, így a használt titkosítás típusát is megismerte.

Mindezen gyenge pontok ellenére a gyártók által megosztott információk valójában a biztonságot szolgálják, mivel így sokan segíthetik a rendszer biztonságosabbá tételét.