Intelligens fejlesztés a nők biztonságáért

Kapcsolódó cikkek

Intelligens fejlesztés a nők biztonságáért

Intelligens fejlesztés a nők biztonságáért

biztonság

2 perc

Az Optisafe viselhető eszköze lehetővé teszi a helymeghatározást, hang- és videofelvételek készítését, és SOS helyzetben még szirénázni is képes.

Az indiai Optisafe cég My Hero, illetve új nevén MyBuddy fejlesztésének célja, hogy a bajba jutottak még időben segítséghez jussanak. Az apró elemlámpához hasonlító rúd hozzárögzíthető a táska pántjához vagy akár nyakláncként is viselhető.

A fejlesztés tavasszal debütált, az ára viszont eléggé borsos. A 2.999 indiai rúpiáért (nagyjából 12.000 forintért) elérhető darab egy tokszerűségben található, amiből veszély esetén a fogantyújánál fogva egyszerűen csak ki kell rántani azt.

Ebben az esetben az alábbi funkciók aktiválódnak:

  • kettős sziréna: a hangos vészjelző egyszerre szólal meg magán a készüléken és a felhasználó okostelefonján;
  • vészjelzés küldése: a készülék SOS üzeneteket küld és szirénázásba kezd három előre megadott személy okostelefonján;
  • beépített nyomkövető: a helyi kapcsolat révén valós időben követhető nyomon a felhasználó tartózkodási helye;
  • hang- és videofelvételek készítése: a felvételek a felhasználó okostelefonján kerülnek rögzítésre, ami sokat segíthet az incidens és az arra adott reakció során, de később akár a nyomozásnál is.

Dinesh Prasad vezérigazgató elmondta: egyre nagyobb az aggodalom a nők biztonságát veszélyeztető bűncselekmények miatt. Ezért  a többi közt alapvető fontosságú a megfelelő technológiai háttér biztosítása is. A szabadalmaztatott technológiával készült My Hero tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak a kényelmes használatra és az egyszerűen megoldható SOS kommunikációra.

Már ez az eszköz is többféle szituációban használható, de a vállalat azt tervezi, hogy komplett „eszközcsaládot” fejleszt ki a különböző váratlan eseményekre: legyen az akár egészségügyi vészhelyzet vagy más történés, amikor egy ilyen pánikgomb akár életmentő lehet.

A termék a kapcsolódó, Android és iOS operációs rendszerű készülékekre egyaránt letölthető Optisafe applikációban aktiválható. A készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül is használható.

Forrás: