Intelligens védelem az okosotthonnak

Intelligens védelem az okosotthonnak

Intelligens védelem az okosotthonnak

biztonság

1 perc

Ma már szinte minden otthon használatos eszköznek létezik internetre csatlakozó változata is, a hálózati kapcsolat azonban kockázatokat is rejthet.

A különféle világhálóra csatlakoztatott riasztók és zárak nagyon hasznosak, hiszen távolról is ellenőrizhető működésük – az viszont már kevésbé kellemes, ha illetéktelenek törik fel azokat és így gond nélkül jutnak be az ingatlanba.

A gyermekek védelmében: router a biztonságosabb internetezéshez

Az ilyen típusú eszközök megalkotásánál a fejlesztőknek mindenképpen számolniuk kellene a biztonsági kockázatokkal is, azonban Gavin Kenny, a Security Intelligence újságírója szerint a kiélezett piaci verseny miatt ezt sajnálatos módon sok esetben nem teszik meg, így bőven akad „rés a pajzson”. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a hiányosságok annyira a hardveres alapúak, hogy távoli frissítésekkel nem is mindig lehet orvosolni a problémákat – árnyalja a képet Bruce Schneier, a Wired munkatársa. 

Márpedig az okosotthonok feltartóztathatatlanul törnek előre, a mögöttük lévő technológia pedig valójában nem különbözik egy kisebb vállalati hálózattól, így az otthoni megoldások is hasonló szintű védelmet igényelnének – főleg, hogy a távmunka is egyre inkább kezd elterjedni. Ugyanakkor a legtöbb átlagfelhasználó nem elég jártas a témában, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja a különféle biztonsági kérdéseket, és nem akar külön jelszóval bíbelődni mondjuk, a vízforraló használatakor.

Megoldást jelenthet például a személyre szabott úgynevezett SIEM (security information and event manager), amely érzékeli a hálózatra kapcsolt új eszközöket, és „megjegyzi”, hogy ezeknek hogyan kell működniük. Erre építve mintákat hoz létre, így a normálistól eltérő események bekövetkezésekor azonnal figyelmezteti a tulajdonost, hogy baj történt.

Mielőtt tehát valaki ilyen típusú intelligens otthoni megoldások telepítésére adná a fejét, érdemes előtte tájékozódnia a gyártó honlapján, különös tekintettel a hálózati és a frissítéssel kapcsolatos kérdésekre.