IoT: ezekkel a kihívásokkal mindenki szembesül

IoT: ezekkel a kihívásokkal mindenki szembesül

IoT: ezekkel a kihívásokkal mindenki szembesül

biztonság

2 perc

Két dolog egész biztosan felmerül, mikor a Dolgok Internete kerül szóba: a biztonság kérdése és a technológia törvényi szabályozása. Vajon hogyan képesek az IoT-gyártók megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyeket ez a két terület eléjük állít?

A nemrég Londonban megrendezett Cambridge Wireless IoT konferencián a Darktrace szakértője például amellett foglalt állást, hogy a biztonsági kihívásokat gépek segítségével lehet a legjobban leküzdeni. 

„Hogyha ezekre az új keletű technológiai megoldásokra gondolok, akkor először az ugrik be, hogy a legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg a problémáktól, ha a nehéz munkát a gépekkel végeztetjük el” – emelte ki Max Heinemeyer. Példaként említette, hogy azokban a biztonsági irányítóközpontokban, ahol az ismert rosszindulatú szoftverek adatbázisa alapján próbálják kivédeni a támadásokat, szinte lehetetlen mindent naprakészen tartani. 

A szakértő egy olyan, a gépek tanulására épülő megoldásra tett javaslatot, mely végső soron orvosolhatja az IoT-vel kapcsolatban felmerülő valamennyi biztonsági gondot. Szerinte a telepítést követően a program körülbelül két-három hét alatt „kitanulja”, milyen kliensek és hogyan használják a hálózatot, majd ezután magától beavatkozik, hogyha bármilyen rendellenességet észlel. 

„Az amerikai Brian Krebs oknyomozó újságíró internetes honlapja ellen nemrégiben DDoS, vagyis szolgáltatás-megtagadással járó támadásokat intéztek. A megfelelő hálózatra csatlakozva megközelítőleg 3 perc alatt sikerült is megtalálnom azt az IoT-alapú eszközt, amely igyekezett megtámadni a portált” – magyarázta Heinemeyer, aki a „tettest” egy CCTV kameraként azonosította. 

Szigorú szabályok

A másik érdekes kérdés, hogy vajon a kormányok, illetve a törvényi szabályozás miképpen tudja keretek köré szorítani a Dolgok Internete működését. A konferencián Derek McAuley, a Nottingham Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy „már most is egy olyan világban élünk, ahol a mindennapjainkat szigorú szabályok uralják”. A szakértő egyben kiemelte, hogy a valódi nagyágyúnak számító Facebooktól és Amazontól kezdve egészen a helyi taxitársaságokig számtalan olyan cég van, amelyekre technológiai vállalatokként gondolunk, holott a valóságban ők csak használják a fejlesztéseket – ez pedig jelentős különbségnek számít. 

„Az biztos, hogy az Internet of Things egyes területei szigorú szabályok szerint működnek majd a jövőben” – adott hangot a véleményének a professzor. Szerinte az egyik legfontosabb teendő, hogy megvizsgálják a különböző iparágakat, valamint az egyes szektorokban alkalmazott, világhálóra csatlakozó eszközöket, hogy eldönthessék, hol van szükség a törvényi keretek kialakítására. 

Forrás: TheRegister.co.uk