IoT: nagyobb a veszély, mint gondolnánk?

IoT: nagyobb a veszély, mint gondolnánk?

IoT: nagyobb a veszély, mint gondolnánk?

biztonság

3 perc

Bár a Dolgok Internete által kínált lehetőségek előnyeit senki nem vitatja, a szolgáltatóknak és termékfejlesztőknek fontos kiemelt figyelmet fordítani a hálózat jelentette biztonsági kockázatokra.

A Dolgok Internetének ötlete alapvetően azért született, hogy forradalmasítsa az emberek kapcsolatát a mindennapi használati tárgyakkal és azokkal a cégekkel, amelyektől vásárolnak. Így például a hűtőtől kezdve a mosógép, a kávéfőző, de az okosautó is kötődhet a hálózathoz és számtalan adatot cserélhet egymással a gépek közötti kommunikációra épülő M2M-technológiák segítségével. A kézzel fogható előnyöket ma már számtalan fogyasztó tapasztalhatja meg saját bőrén is, a biztonsági kockázatokról azonban nem szabad elfeledkezni.

Mennyire biztonságos a machine-to-machine? >>Az Aspect Software mobiltechnológiai szakértője hangsúlyozta: bár a Dolgok Internetének köszönhetően a cégek egészen új felhasználói élményt kínálhatnak a vevőiknek, a fogyasztókra leselkedő veszélyekre mindig kiemelt figyelmet kell fordítani. Ennek jelentősége már csak azért sem elhanyagolható, hiszen például a Gartner legújabb felmérése is arról árulkodik, hogy az IoT (Internet of Things) népszerűsége a következő években is robbanásszerűen emelkedik. A legfrissebb prognózis azt vetíti előre, hogy a Dolgok Internetén keresztül (nem beleszámítva a személyi számítógépeket, okostelefonokat és táblagépeket) 2020-ra körülbelül 26 milliárd eszköz kapcsolódik majd egymáshoz.

Keiron Dalton szerint a Dolgok Internetével teljesen új vizekre evezünk. Életünk egyes területeit automatizáljuk, miközben megpróbálunk megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyekkel ez a folyamat szükségszerűen együtt jár. A vállalatok kétségkívül minden lehetőséget megragadnak, hogy az IoT segítségével minden eddiginél tökéletesebb és kielégítőbb szolgáltatást nyújtsanak a fogyasztóknak. Az innovatív technológiák látványos térhódításának azonban útját állhatják a Dolgok Internetét övező biztonsági veszélyek, amelyek ellen valamennyi cégnek fel kell vérteznie magát.  

Okos üzlet: 5 dolog, amire érdemes figyelni >>Az új fejlesztések vagy a meglévő termékek átalakítása esetén is előfordulhat, hogy adathalászok vagy hackerek ostromolhatják meg a rendszert, valószínűleg nem lesz ez másként az okoseszközök esetében sem. Így logikusan adódik a kérdés, hogy vajon hogyan lehet a hálózaton keresztül továbbított óriási mennyiségű adatot megvédeni és gondoskodni a biztonságos tárolásról.

A Dolgok Internetéhez a jövőben biztosan csatlakozó termékek és szolgáltatások között számos példát találhatunk arra, amikor a fejlesztés az elektronikus fizetést veszi alapul. Gondoljunk csak az intelligens hűtőkre, amelyek saját maguktól megrendelik az ételeket és italokat, ha érzékelik, hogy erősen megcsappantak a készletek. Mondani sem kell, hogyha a felhasználók megadják személyes és a bankkártyájukra vonatkozó adataikat, akkor ezzel máris célpontot jelenthetnek a hackerek számára.

Fontos tehát feltenni a kérdést, hogy mennyire is vannak biztonságban a fizetéssel kapcsolatos információk és személyes adatok. Egy másik érdekes aspektusa lehet a jövő biztonsági veszélyeinek, ha például a pilóta nélkül működő, automata okosautókat törik fel a bűnözők. Keiron Dalton szerint ezek mind olyan problémák, amelyeket a cégeknek nem szabad szem elől téveszteniük, hogyha szeretnék megőrizni vevőik bizalmát és hűségét.

Azt tehát borítékolni lehet, hogy a szélhámosok az IoT-hez kapcsolt eszközöket és a létrejövő adatokra is szemet vetnek. A szolgáltató cégeknek így a teendők listáján érdemes előre venni a biztonsági veszélyek elhárítását. Ezt azonban olyan módon kell elérniük, hogy az ne tegye bonyolulttá vagy kevésbé átláthatóvá a hálózathoz való hozzáférést – összegezte a szakértő.

Forrás: M2M Now